Ovo su najvažniji lekarski pregledi

Lekarski pregledi odličan su način održavanja dobrog zdravlja. Oni pomažu da se identifikuju potencijalni zdravstveni problemi, pre nego što postanu ozbiljni, te omogućavaju ranu intervenciju i lečenje. Ovo su najvažniji lekarski pregledi, koje bi trebalo da redovno obavljate.

Zašto su redovni lekarski pregledi važni?

Prevencija podrazumeva preduzimanje brojnih akcija sa ciljem izbegavanja ili smanjenja rizika za razvoj različitih bolesti. Ako na vreme otkrijete zdravstveni problem, veća je šansa da ćete ga prevazići sa pozitivnim ishodom.

Postoji mnogo razloga zašto je prevencija važna:

– Smanjuje rizik za razvoj hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i različiti oblici kancera.
– Poboljšava sveukupan kvalitet života.
– Štedi novac. Preventivna nega je često jeftinija od lečenja uznapredovalih ili hroničnih bolesti.
– Podržava održive sisteme zdravstvene zaštite. Fokusiranjem na prevenciju smanjuje se opterećenje zdravstvenog sistema.

Prevencija može imati mnogo oblika – od stila života koji podrazumeva redovno vežbanje i balansiranu ishranu, do ranog otkrivanja i lečenja bolesti. Važno je da preuzmete odgovornost za svoje zdravlje usvajanjem zdravih životnih navika i redovnim lekarskim pregledima.

Lekarski pregledi koje redovno treba da obavljate

1. Redovan godišnji pregled

Redovan godišnji pregled podrazumeva odlazak kod lekara opšte prakse, te uključuje preglede kao što su analiza krvne slike, provera lipidnog statusa u krvi, merenje krvnog pristiska, test holesterola i glukoze u krvi.

Visok krvni pritisak ili hipertenzija glavni je faktor rizika za razvoj srčnih oboljenja, moždanog udara i bolesti bubrega. Test glukoze u krvi meri količinu šećera (glukoze) u krvi, a koristi se za dijagnozu dijabetesa ili predijabetesa. Lekari preporučuje da odrasle osobe starije od 45 godina praktikuju ovaj test svake tri godine.

Takođe, ukoliko vam je već dijagnostikovano neko hronično zdravstveno stanje ili bolest, neophodno je da redovno odlazite na kontrole kod lekara, kako bolest ne bi uznapredovala.

2. Ginekološki pregled

Redovni ginekološki pregled važan je deo preventivne zdravstvene zaštite žena. Uključuje temeljno fizičko ispitivanje ženskih reproduktivnih organa, poput materice, jajnika i grlića materice. Potrebno ih je praktikovati jednom godišnje od 21. godine života ili ranije, ako je žena seksualno aktivna.

Tokom pregleda lekar može da uradi i Papa test, koji predstavlja skrining test za rak grlića materice. Uključuje sakupljanje ćelija iz grlića materice i njihovo ispitivanje, radi utvrđivanja pojedinih abnormalnosti ili infekcija.

3. Mamografija

Redovna mamografija je skrining test, koji se koristi za rano otkrivanje raka dojke, pre nego što se pojave bilo kakvi simptomi. Tokom mamografije, mašina pravi rendgenske snimke dojki, koje zatim radiolog pregleda radi utvrđivanja bilo kakvih znakova abnormalnosti. Žene starije od 40 godina trebalo bi da praktikuju mamografiju svake dve godine, dok bi žene s porodičnom istorijom raka dojke još ranije trebalo da počnu sa skriningom.

Mlađim ženama preporučuje se ultrazvučni pregled dojki, koji pruža mnogo važnih informacija, koje su od koristi za eventualnu dalju dijagnostiku i lečenje.

4. Skrining testovi za rano otkrivanje kancera debelog creva

Skrining raka debelog creva važna je preventivna mera, koja može pomoći u otkrivanju prisustva raka debelog creva ili prekanceroznih polipa u debelom crevu ili rektumu. Cilj skrininga je da se identifikuju ove abnormalnosti, pre nego što imaju šansu da se razviju u rak ili se šire na druge delove tela. Dostupno je nekoliko različitih metoda skrininga, uključujući kolonoskopiju, testiranje fekalne okultne krvi i DNK testiranje stolice, od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Preporučuje se da pojedinci počnu sa skriningom za rak debelog creva sa 45 godina ili ranije ako imaju određene faktore rizika, kao što je porodična istorija bolesti.

5. Očni pregled

Redovni očni pregledi odličan su način sprečavanja razvoja problema sa vidom. Tokom pregleda oka, očni lekar će, pomoću serije testova, proceniti vaš vid i zdravlje vaših očiju. Ovi testovi mogu uključivati proveru vidne oštrine, procenu kretanja i poravnanja očiju, merenje očnog pritiska, te ispitivanje mrežnjače i optičkog nerva. Očni pregled takođe može otkriti bolesti oka, kao što su glaukom, katarakta i makularna degeneracija, ali i sistemska zdravstvena stanja koja mogu uticati na oči, poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Lekari preporučuju da jednom godišnje uradite sveobuhvatni očni pregled, iako učestalost može da varira u zavisnosti od starosti, istorije bolesti i drugih faktora rizika.

6. Stomatološki pregled

Tokom stomatološkog pregleda, stomatolog će pregledati vaše zube i desni, kako bi utvrdio da li ima znakova karijesa, bolesti desni i drugih stomatoloških problema. Osim toga, obaviće temeljno čišćenje, s cljem uklanjanja nakupljanog plaka i kamenca. Lekari savetuju da svakih šest meseci uradite stomatološki pregled.

7. Pregled kože i mladeža

Pored svih ovih pregleda, lekari preporučuju da redovno odlazite na pregled kod dermatologa, radi provere stanja kože i mladeža. Rak kože je najčešći tip raka i često je uzrokovan prekomernim izlaganjem ultraljubičastim (UV) zrakama sunca ili upotrebom solarijuma. Tokom pregleda kože, dermatolog će proveriti da li na vašoj koži ima bilo kakvih sumnjivih mladeža ili lezija, koje bi mogle biti kancerogene. Preporučuje se da jednom mesečno uradite samopregled kože, a jednom godišnje zakažete pregled kod specijaliste.