DECEMBARSKI DETOKS 22-26.12.

Pasji trn – čudesna biljka za imunitet, srce i kožu

Pasji trn je jedna od najstarijih lekovitih biljaka koje su se koristile u narodnoj medicini širom Evrope i Azije. Poznat po svojim jarko narandžastim bobicama, ovaj žbun brzo je privukao pažnju savremene nauke zbog izuzetno bogatog nutritivnog profila i snažnog antioksidativnog delovanja. Danas se koristi za jačanje imuniteta, podršku kardiovaskularnom sistemu, obnovu kože i bolju otpornost organizma u periodima stresa. U nastavku saznaćete šta ga čini tako moćnim, kakav sastav sadrži i zbog čega je postao neizostavan deo modernog pristupa zdravlju.

Šta je pasji trn?

Pasji trn (Hippophae rhamnoides) je žbunasta biljka iz porodice Elaeagnaceae, koja prirodno raste u hladnijim područjima Evrope, Rusije, Mongolije i Kine. Odlikuje se uskim, srebrnkasto-zelenim listovima i sitnim cvetovima, dok su njegovi najpoznatiji delovi prepoznatljive narandžaste bobice intenzivnog ukusa.

Plodovi su izuzetno bogati pigmentima i uljima, a biljka je karakteristična i po tome što uspeva na peskovitim, suvim i neplodnim terenima, pa se zato često naziva i biljkom izdržljivosti. U tradicionalnoj medicini koristila se za zarastanje rana, jačanje tela posle bolesti i zaštitu kože od hladnoće i vetra.

Koji su glavni nutritivni sastojci pasjeg trna?

Ova biljka je pravi mali nutritivni koncentrat. Ono što ga izdvaja u odnosu na druge biljne izvore jeste kombinacija vitamina, minerala, antioksidanasa i esencijalnih masnih kiselina u jednom jedinom plodu.

Najznačajniji sastojci uključuju:

  • Vitamin C – sadrži i do 10 puta više vitamina C nego pomorandža, što ga čini snažnim saveznikom imuniteta.
  • Vitamin A i beta-karoten – važne komponente za kožu, vid i zaštitu od oksidativnog stresa.
  • Vitamin E – poznat kao vitamin mladosti, doprinosi regeneraciji kože i ćelijskoj zaštiti.
  • Vitamini B grupe – ključni za energiju, metabolizam i rad nervnog sistema.
  • Minerali – kalijum, gvožđe, kalcijum, magnezijum i cink u prirodnom, lako dostupnom obliku.
  • Omega masne kiseline (3, 6, 7 i 9) – posebno je značajna omega-7 (palmitoleinska kiselina) koju retko nalazimo u biljkama, a važna je za kožu, sluzokože i regeneraciju tkiva.
  • Polifenoli i flavonoidi – snažni antioksidansi koji štite srce, krvne sudove i imunitet.

Zbog ove posebne kombinacije, smatra se jednom od nutritivno najbogatijih biljaka, a njegovi plodovi i ulja imaju široku primenu u ishrani, suplementaciji i kozmetici.

Koje su zdravstvene koristi pasjeg trna?

Vekovima je bio deo tradicionalne medicine, a danas ga sve češće srećemo u modernim suplementima, čajevima i uljima. Razlog je jednostavan: njegova kombinacija vitamina, masnih kiselina i antioksidanasa pruža višestruku podršku zdravlju. U nastavku su najznačajniji benefiti koje potvrđuje i savremena nauka.
Pregledna studija iz 2024. godine pokazuje da pasji trn u kliničkim ispitivanjima poboljšava lipidni metabolizam, snižava krvni pritisak i nivo šećera u krvi, posebno kod osoba s kardiovaskularnim rizikom.

Podržava imuni sistem

Zahvaljujući izuzetno visokom sadržaju vitamina C, ali i vitaminu A, flavonoidima i polifenolima, pasji trn snažno podstiče imuni odgovor organizma. Ovi spojevi deluju antioksidativno i protivupalno, jačaju odbrambeni sistem i smanjuju osetljivost na sezonske infekcije. Redovan unos može doprineti bržem oporavku i boljoj otpornosti tokom stresa i prehlada.

Poboljšanje cirkulacije i zdravlja srca

Masne kiseline (posebno omega-3, omega-6 i omega-7) zajedno sa antioksidansima doprinose zdravlju krvnih sudova, smanjuju oksidaciju LDL holesterola i podržavaju elastičnost arterija. Pasji trn se često preporučuje osobama koje žele prirodnu podršku regulaciji masnoća u krvi, cirkulaciji i boljoj funkciji srca. Neka istraživanja ukazuju i na blagi efekat snižavanja krvnog pritiska.

Pomoć kod problema sa varenjem

Ulje pasjeg trna tradicionalno se koristi za smirivanje sluzokože želuca, jednjaka i creva. Zahvaljujući visokim koncentracijama omega-7 i antiinflamatornih sastojaka, može doprineti:

  • boljem varenju,
  • smanjenju osećaja pečenja i nadraženosti,
  • obnavljanju sluzokože digestivnog trakta.

Posebno je korisno u periodima kada je ishrana teža, a digestivni sistem pod stresom.

Antioksidativno dejstvo i zaštita ćelija

Pasji trn je bogat flavonoidima, karotenoidima i vitaminima C i E, a ova kombinacija pruža snažnu zaštitu od slobodnih radikala. Redovan unos može smanjiti oksidativni stres, koji je povezan sa ubrzanim starenjem, inflamacijama i brojnim hroničnim bolestima. Upravo zbog toga se smatra jednom od najmoćnijih biljaka za očuvanje ukupnog zdravlja.

Zaštita kože i regeneracija

Jedan od najpoznatijih benefita pasjeg trna odnosi se na kožu. Ulje bobica i semenki koristi se za:

  • bržu regeneraciju kože,
  • smirivanje iritacija,
  • zaštitu od suvoće i pucanja,
  • ublažavanje ožiljaka i opekotina,
  • jačanje zaštitne barijere kože.

Omega-7 i vitamin E posebno doprinose elastičnosti i hidrataciji, što je razlog njegove česte upotrebe u kozmetici.

Podrška jetri i detoksikaciji

Pasji trn sadrži spojeve koji mogu smanjiti upalu i oksidativno oštećenje jetre. Studije ukazuju da njegova ulja mogu podržati regeneraciju hepatocita, poboljšati funkciju jetrenih enzima i doprineti boljem metabolizmu masti i toksina. Zato se često preporučuje u periodima opterećenja jetre (teža hrana, alkohol, dugotrajna terapija).

Potencijalni antikancerogeni efekti

Neki laboratorijski podaci pokazuju da antioksidansi pasjeg trna mogu usporiti rast određenih tumorskih ćelija. Ovi rezultati su preliminarni, ali ukazuju na mogućnost da pasji trn pruža dodatnu ćelijsku zaštitu, posebno u kontekstu oksidativnog stresa i inflamacije. Bitno je naglasiti da ovo nije terapija, već podrška organizmu kroz antioksidativni efekat.

Ublažavanje simptoma menopauze

Zahvaljujući omega-7 masnim kiselinama, pasji trn pomaže hidrataciji sluzokože, što je posebno važno kod žena koje tokom menopauze osećaju suvoću kože, sluzokože i vaginalnog područja. Takođe, njegovi antiinflamatorni sastojci mogu doprineti boljem raspoloženju, stabilnijem nivou energije i manjem osećaju iscrpljenosti.

Gde se sve koristi pasji trn?

Zbog bogatog nutritivnog profila i snažnog antiinflamatornog i regenerativnog delovanja, danas se primenjuje u mnogim oblastima savremene medicine i prirodne terapije. Njegova široka primena rezultat je kombinacije vitamina, antioksidanata i retkih masnih kiselina koje utiču na kožu, sluzokože, imunološki odgovor i procese zarastanja tkiva.

Gastroenterologija

U gastroenterologiji pasji trn se najčešće koristi zbog blagotvornog dejstva na sluzokožu probavnog trakta. Ulje bobica može pomoći kod:

  • gastritisa i osetljive sluzokože želuca,
  • refluksa, jer smanjuje iritaciju jednjaka,
  • oporavka kod čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu,
  • zatvora ili neredovne stolice (u manjim količinama).

Njegova sposobnost da obnavlja ćelije i smanjuje upalu čini ga odličnim prirodnim saveznikom kod ljudi sa osetljivim digestivnim sistemom.

Dermatologija

Pasji trn je izuzetno cenjen u dermatologiji, kako u klasičnoj medicini, tako i u kozmetologiji. Ulja iz bobica i semenki koriste se za:

  • regeneraciju kože nakon opekotina, iritacija i površinskih povreda,
  • smanjenje crvenila i suvoće,
  • negu kože sklone ekcemu ili psorijazi,
  • ubrzano zarastanje rana i ožiljaka.

Omega-7 masna kiselina i vitamin E doprinose jačanju kožne barijere, zbog čega je pasji trn često deo krema za suvu, osetljivu ili zrelu kožu.

Ginekologija

U ginekologiji se ulje pasjeg trna koristi zbog svog hidratantnog i regenerativnog dejstva na sluzokožu. Posebno je korisno kod:

  • vaginalne suvoće u menopauzi,
  • iritacija nakon infekcija,
  • oporavka posle ginekoloških intervencija,
  • podrške sluzokoži tokom hormonskih promena.

Zahvaljujući omega-7 kiselinama i antiinflamatornim sastojcima, pasji trn ublažava osećaj suvoće i nelagodnosti, a deluje i kao podrška zdravlju sluzokože.

Stomatologija

U stomatologiji se ulje pasjeg trna koristi za:

  • smirivanje upala desni,
  • regeneraciju oralne sluzokože,
  • brži oporavak nakon vađenja zuba ili manjih zahvata,
  • ublažavanje simptoma afti i ranica u ustima.

Njegovo antiseptičko i obnavljajuće svojstvo doprinosi bržem zarastanju i manjem riziku od iritacija.

Oftalmologija

Pasji trn ima posebno mesto i u očnom zdravlju. Ulje se koristi kao podrška kod:

  • suvoće oka,
  • iritacije i peckanja,
  • smanjene funkcije suznih žlezda,
  • regeneracije sluzokože oka i kapaka.

Omega-7 masna kiselina pomaže u hidrataciji i stabilnosti suznog filma, zbog čega se pasji trn nalazi i u nekim formulacijama za suvo oko.

Kako se koristi pasji trn?

Ovo je jedna od retkih biljaka čiji se gotovo svi delovi mogu koristiti, od plodova i semenki, do ulja, čaja, soka i tinktura. Zbog toga postoji više načina da se uvrsti u svakodnevnu rutinu, u zavisnosti od toga da li se koristi za imunitet, kožu, varenje ili opštu regeneraciju. Svaki oblik ima svoje specifične prednosti i namenu.

Ulje pasjeg trna

Ulje je najkoncentrovaniji i najlekovitiji oblik ove biljke. Može se koristiti:

  • oralno, za imunitet, digestivne tegobe, menopauzu i zaštitu jetre,
  • lokalno, za kožu sklonu suvoći, iritacijama, opekotinama i ožiljcima.

Ulje pasjeg trna može se dobijati iz pulpe bobica ili iz semenki. Ulje dobijeno iz bobica sadrži više omega-7 i odličan je izbor za kožu i sluzokože, dok ulje semenki ima više omega-3 i bolje deluje na unutrašnje organe.

Čaj od plodova

Čaj je blaži, ali vrlo prijatan način da se pasji trn koristi svakodnevno. Topli napitak:

  • podržava imunitet,
  • greje organizam u sezoni infekcija,
  • doprinosi hidrataciji,
  • može smanjiti umor i poboljšati varenje.

Čaj se najčešće priprema od suvih bobica ili gotovih čajnih mešavina.

Sok i sirup

Sok i sirup od pasjeg trna su veoma popularni kod ljudi koji žele prirodnu „vitaminsku bombu“. Zbog snažno izraženog ukusa najčešće se razblažuju vodom. Ovaj oblik je odličan za:

  • brzu podršku imunitetu,
  • dodatnu energiju,
  • dopunu ishrane vitaminom C i antioksidansima.

Kod kupovnih proizvoda važno je proveriti da li sadrže dodatni šećer.

Suvi plodovi

Sušene bobice su praktične za svakodnevnu upotrebu i mogu se dodavati:

  • u ovsene kaše,
  • smutije,
  • jogurt,
  • zdrave poslastice.

Zadržavaju značajan deo vitamina, minerala i antioksidanasa, pa su odličan izbor za ljude koji žele stabilnu i dugotrajnu upotrebu ove biljke.

Domaći pripravci i tinkture

U narodnoj medicini pasji trn se često priprema kao:

  • tinktura,
  • hladno ceđeni sirup,
  • med sa pasjim trnom,
  • mešavina sa propolisom ili đumbirom.

Ove mešavine su kombinacije prirodnih lekovitih svojstava i koriste se preventivno ili kao podrška tokom prehlada, smanjenog imuniteta, oporavka od bolesti ili iscrpljenosti.

Koje su zanimljive činjenice o pasjem trnu?

Radi se o biljci čija je istorija jednako fascinantna kao i njegov nutritivni sastav. Kroz vekove se koristio u različitim kulturama i medicinskim tradicijama, a mnoge zanimljive činjenice o njegovoj primeni pokazuju koliko je bio cenjen.

Hipokrat ga je preporučivao za zdravlje želuca

Još u 4. veku pre nove ere, Hipokrat ga je opisivao kao biljku koja jača organizam i pomaže u lečenju digestivnih tegoba. Preporučivao je njegove plodove i ekstrakte za bolju regeneraciju sluzokože želuca, što se poklapa sa današnjim saznanjima o njegovom dejstvu na varenje.

Ćirilo ga je koristio za opekotine i rane

U drevnim zapisima navodi se da je Ćirilo, jedan od najpoznatijih vizantijskih lekara, koristio ulje pasjeg trna za tretman opekotina, posekotina i oštećene kože. Ulje je pomagalo da koža brže zarasta, smanjuje upalu i sprečava isušivanje, baš kao što se koristi i danas u dermatologiji i kozmetici.

Pasji trn je bio deo menija ruskih kosmonauta

Ova biljka je dugo bila predmet istraživanja u Sovjetskom Savezu. Zbog visoke nutritivne vrednosti, antioksidativnog dejstva i sposobnosti da jača imunitet, proizvodi od pasjeg trna bili su uključeni u ishranu ruskih kosmonauta tokom dugih svemirskih misija. Njegovo ulje se koristilo i za zaštitu kože od zračenja.

Sadrži više serotonina nego banane i čokolade

Pasji trn je jedan od retkih biljnih izvora sa visokim sadržajem serotonina, neurotransmitera koji je povezan sa dobrim raspoloženjem, smirenjem i kvalitetnijim snom. Neka istraživanja pokazuju da bobice mogu imati značajno više serotonina nego banane ili čak tamna čokolada, što ga čini zanimljivim prirodnim „pojačivačem raspoloženja“.

Iako ne zamenjuje terapiju kod poremećaja raspoloženja, svakako može doprineti boljem opštem osećaju tokom dana.

Ko sam ja?

Tatjana Popović je sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor sedam knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – „5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena je zdravom načinu života. Njen potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te je u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdamu u „Kushi” Institut, a u Beogradu nutricionizam.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Koliko često i u kojoj količini se može koristiti pasji trn?

Pasji trn se može koristiti svakodnevno, a količina zavisi od oblika pripravka:

  • Ulje: 1–2 ml dnevno (oko 20–40 kapi),
  • Sok ili sirup: 1–3 kašike dnevno, razblažene vodom,
  • Suvi plodovi: 1 kašika dnevno u kaši, jogurtu ili smutiju,
  • Čaj: 1–2 šolje dnevno.
Najbolje je početi sa manjom dozom i pratiti reakcije organizma.

Može li pasji trn da interaguje sa lekovima?

Pasji trn može uticati na metabolizam lekova koji se razgrađuju u jetri i na lekove koji utiču na zgrušavanje krvi. Takođe, zbog antiinflamatornog delovanja može pojačati ili oslabiti dejstvo pojedinih terapija. Konsultacija sa lekarom je važna ako se koristi uz:

  • lekove za holesterol,
  • lekove za jetru,
  • antikoagulanse,
  • hormonsku terapiju,
  • terapiju za autoimune bolesti.

Koje su najbolje metode pripreme pasjeg trna?

Najbolja metoda zavisi od cilja:

  • Za imunitet i energiju: svež sok ili sirup,
  • Za kožu i sluzokože: ulje bobica ili semenki,
  • Za svakodnevnu upotrebu: suvi plodovi ili čaj,
  • Za digestivne tegobe: ulje pasjeg trna 1–2 puta dnevno.
Plodovi se mogu dodavati u smutije, med, ili praviti domaći sirup bez šećera.

Da li pasji trn pomaže kod viška holesterola?

Da. Zahvaljujući flavonoidima, fitosterolima i nezasićenim masnim kiselinama, može doprineti:

  • smanjenju LDL („lošeg“) holesterola,
  • povećanju HDL („dobrog“) holesterola,
  • boljoj elastičnosti krvnih sudova,
  • smanjenju oksidativnog stresa.
Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću.

Može li pasji trn pomoći kod opadanja kose ili peruti?

Da. Ulje pasjeg trna, bogato omega-7, vitaminom E i antioksidantima, može doprineti:

  • smanjenju peruti,
  • jačanju korena dlake,
  • manjem opadanju kose,
  • zdravijem i sjajnijem izgledu kose.
Često se koristi u prirodnim maskama i šamponima za suvu ili nadraženu kožu glave.

Da li je ulje pasjeg trna bezbedno za trudnice i dojilje?

Nema dovoljno istraživanja o bezbednosti koncentrisanih oblika tokom trudnoće i dojenja, pa se preporučuje oprez:

  • Ulje i tinkture: izbegavati,
  • Blagi čaj ili mala količina sirupa: potencijalno bezbedni, ali samo uz savet lekara.
U trudnoći i dojenju telo je osetljivije, pa je bolje birati blaže i proverenije izvore vitamina.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vašem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

125 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.