Postpraznična detoksikacija u 5 koraka

Ukoliko ste tokom praznika organizam opteretili kaloričnom hranom punom industrijskog šećera i brojnih aditiva, te niste dovoljno spavali i odmarali, potrebna vam je postpraznična detoksikacija. Čak i ukoliko niste odstupili od zdravih navika primenite ovih 5 saveta, jer ćete time dodatno unaprediti zdravlje.

Telo ima ugrađen sistem detoksikacije koji počinje u jetri, a naš je zadatak da ga pokrenemo pravilnim izborima u ishrani i zdravim životnim navikama.

Prevelika količina štetnih materija u organizmu usporava mehanizam detoksikacije u jetri, a određene hemikalije mogu ostati aktivne duže nego što želimo ili nego što to naši sistemi mogu podneti.

Ključ se krije u pronalaženju načina kako da poboljšamo sposobnost mehanizama detoksikacije u organizmu, te se rešimo štetnih materija, istovremeno smanjujući izlaganje organizma toksinima.

Ovih 5 načina vam mogu pomoći da se detoksikujete nakon praznika.

1. Vratite se balansiranoj ishrani bogatoj nutrijentima

Ukoliko ste tokom praznika konzumirali tešku i kaloričnu hranu, naročito razne poslastice pune šećera, vreme je da se vratite na pravi put. Iz ishrane izbacite sve industrijski prerađene namirnice, te se okrenite 100% prirodnoj hrani, kao što su povrće, voće, mahunarke, koštunjavi plodovi, bezglutenske žitarice, te organsko meso i jaja. Osim toga izbacite gluten i sve mlečne proizvode životinjskog porekla, te umesto njih konzumirajte biljne varijante, poput nezaslađenog bademovog, kokosovog ili pirinčanog mleka. Takođe veoma je važno da u što više obroka uključite zeleno lisnato povrće kako biste alkalizovali organizam i povećali nivo energije. Možete se priključiti Purple Premium programu od 18.1. do 5.2.2021, a nakon toga nastaviti za zdravom ishranom u okviru 5 dana detoks programa od 8. do 12.2.2021.

2. Budite fizički aktivni

Postpraznična detoksikacija podrazumeva i fizičku aktivnost, budući da su vežbanje, trčanje i šetnja načini koji takođe podstiču prirodan proces detoksikacije tela. Vežbanjem ćete pokrenuti i ubrzati metabolizam, ali i popraviti raspoloženje.

3. Ne zaboravite na vodu

Voda podstiče prirodan proces detoksikacije. Dakle, da biste stimulisali izbacivanje svih loših materija iz tela potrebno je da pijete mnogo vode, najmanje 8 čaša dnevno. Za hidrataciju organizma dobri su i biljni čajevi u rinfuzi poput zelenog čaja, čaja od kamilice ili nane.

4. Spavajte dovoljno

Da bi organizam normalno funkcionisao potreban mu je odmor, a najbolji vid odmora je svakako san. Samo u odmornom organizmu prirodni procesi detoksikacije mogu neometano raditi. San regeneriše telo, jača imunitet, utiče na raspoloženje i umanjuje negativne posledice stresa. Potrebno je da spavate najmanje 7-8 sati tokom noći.

5. Tehnike suzbijanja stresa

Nađite način kako da rasteretite organizam od stresa. Šetnje, pravilna ishrana, hidratacija i druženje su od ključne važnosti. Takođe praktikujte neku od tehnika relaksacije organizma kao što su joga, meditacija i reiki. Sve ove metode utiču na smirivanje i ublažavanje simptoma stresa, što je potrebno kako biste podstakli prirodnu detoksikaciju tela.