Šta je amenoreja?

Verujem da je zdrav menstrualni ciklus sjajan pokazatelj celokupnog zdravlja i blagostanja žene. Međutim, mnoge pripadnice lepšeg pola u nekom periodu života mogu doživeti gubitak mentrualnog ciklusa, poznat kao amenoreja.

Šta je amenoreja?

Amenoreja se definiše kao kratkotrajno ili trajno odsustvo menstrualnog ciklusa. Postoje dve vrste amenoreje, koje uključuju primarnu i sekundarnu.

Primarna amenoreja se dijagnostikuje kao izostanak mentrualnog ciklusa do 13. godine (kod onih koje nisu razvili druge polne karakteristike) ili do 15. godine (kod onih koje su razvile druge polne karakteristike). Sekundarna amenoreja je prekid menstrualnog ciklusa koji je prethodno bio redovan 3 meseca ili neredovan 6 meseci.

Ako već neko vreme nemate menstruaciju obratite pažnju na ove smernice o ishrani i načinu života koje delim sa vama, kako bih vam pomogla da ponovo uspostavite ravnotežu sa svojim ciklusom.

Najčešći uzroci amenoreje

Razni uzroci primarne amenoreje uključuju disfunkcije centralnog nervnog sistema, endokrine poremećaje, kao što su poremećaji štitne žlezde ili nadbubrežne žlezde, poremećaje hipotalamusa ili hipofize, primarnu insuficijenciju jajnika, hronične bolesti, psihološka stanja i kasni pubertet.

Funkcionalna hipotalamična amenoreja (FHA), takođe poznata kao anovulacija izazvana stresom (odsustvo menstruacije), jedan je od najčešćih uzroka sekundarne amenoreje. To može biti zbog loše ishrane, prekomernog vežbanja, emocionalnog stresa i hronične bolesti. U ovom stanju, kada je telo pod opterećenjem koje je u vezi sa lošim navikama u ishrani, potom fizičkim ili mentalnim stresom, ono usmerava svoju energiju na preživljavanje, a ne na proces održavanja zdravog sistema za reprodukciju.

Neki lekovi, uključujući hormonske kontracepcije, kao neželjeni efekat mogu ometati menstrualni ciklus.

Načini kako održati zdrav menstrualni ciklus

1. Ishrana

Uravnoteženi obroci

Trudite se da praktikujete balansiranu ishranu, koja se sastoji prvenstveno od namirnica u njihovom prirodnom obliku, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i semenke, a ako jedete meso onda u ishranu slobodno ukljičite organsku piletinu, ćuretinu ili ribu, kao i jaja.

Unos zdravih masti

Izuzetno je važno da svaki vaš obrok sadrži zdrave masti, kao što su masna riba, jaja, orasi, seme, laneno seme, čia seme, avokado i ekstradevičansko maslinovo ulje. Oni neguju i podržavaju endokrini sistem.

Manje kofeina

Ograničite unos kofeina. Naime, kofein može povećati krvni pritisak i puls, te negativno uticati na menstrualni ciklus. Postoje različite zamene za kafu, koje možete da uzmete u obzir.

2. Stil života

Manje stresa

Trudite se da se što manje izlažete stresu, jer stres može da uzrokuje različite poremećaje u organizmu. Praktikujte stvari koje umiruju nervni sistem i opuštaju telo i um, poput masaže, joge, reikija, šetnje u prirodi i brojnih drugih antistres tehnika, koje vama najviše prijaju.

Lagana fizička aktivnost

Promenite režim vežbanja. Svakodnevno intenzivno vežbanje povezano je sa gubitkom menstruacije. Moj predlog je da se držite treninga koji ne traju duže od 45 minuta, te da praktikujete lagane vežbe, poput pilatesa, joge ili plivanja.

Akupunktura

Isprobajte akupunkturu. Akupunktura je istočnjačka tehnika koja se bazira na učenju da je čovek ispunjen životnom energijom ”ki”, koja kruži telom određenim putevima ili meridijanima. Različiti spoljašnji i unutrašnji faktori mogu poremetiti ili zaustaviti protok energije ”ki”, što će uzrokovati poremećaje u psihofiziološkom funkcionisanju organizma, a može dovesti i do bolesti, pa i do izostanka mentruacije. Zadatak akupunkture jeste da ubadanjem igala na određene tačke koje se nalaze iznad meridijana, ponovo uspostavi tok energije ”ki”, te time leči organizam.

Suplementi

Razmislite o uvođenju suplemenata koji podržavaju hormone i menstruaciju. Tu spadaju riblje ulje, omega 3 masne kiseline, kao i vitamin B6, koji može smanjiti visok nivo prolaktina, koji može da uzrokuje izostanak ovulacije. O upotrebi suplemenata obavezno se konsultujte sa lekarom.

Biljke u formi suplemenata

Biljka konopljika tradicionalno se koristi u zapadnoj biljnoj medicini za smanjenje i ublažavanje simptoma predmenstrualne napetosti, nepravilnosti menstrualnog ciklusa i neredovnih menstruacija. Možete da je pronađete u formi kaspula u svim bolje opremljenim apotekama.