fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Tahini – Tajni sastojak svih najboljih recepata

Tahini, kremasti sos bogatog ukusa i visoke nutritivne vrednosti, postao je neizostavan deo mnogih recepata. Njegova primena je široka, od prelivanja salata i drugih obroka, do ključnog sastojka u humusu. Međutim, šta je zapravo tahini i zašto ga toliko volimo? 

Šta je tahini i odakle potiče?

U pitanju je pasta kojoj je glavni sastojak susam, seme koje potiče iz drevnog Egipta i Mesopotamije, a danas predstavlja osnovni sastojak u mnogim, kako bliskoistočnim jelima, tako i širom sveta. Tradicionalno, ova pasta se pravi mlevenjem oljuštenih ili neoljuštenih semenki susama do formiranja glatke paste. U zavisnosti od vrste semena, finalni proizvod može biti svetliji ili tamniji, svaki sa svojim karakterističnim ukusom.

Koje vrste tahinija postoje?

Postoje dve glavne vrste tahinija: od oljuštenog (blažeg ukusa) i od neoljuštenog susama (bogatiji vlaknima i ima intenzivniji, pomalo gorak ukus). Pored toga, možemo ga razlikovati po načinu pripreme – sirovi ili tostirani, koji ima orašastiji ukus zbog procesa tostiranja susama pre mlevenja.

Nutritivni sastav tahinija

U pitanju je prava nutritivna bomba. Bogat je vitaminima B grupe, uključujući B1, B2, B3, B5 i B6, koji su esencijalni za metabolizam i energiju. Sadrži i vitamin E, poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Od minerala, sadrži kalcijum, magnezijum, cink i gvožđe, što ga čini odličnim za zdravlje kostiju, imunološki sistem i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Takođe, visok sadržaj zdravih masti, poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina, doprinosi opštem zdravlju srca.

Priprema tahinija

Priprema tahinija kod kuće je jednostavna i omogućava vam da kontrolišete kvalitet i svežinu sastojaka. Evo koraka kako da napravite savršeni tahini:

Korak 1: Priprema semenki susama

Prvo, odlučite da li ćete koristiti oljušteni ili neoljušteni susam. Zatim, lagano tostirajte seme u suvom tiganju na srednjoj temperaturi dok ne postane zlatno smeđe i počne da ispušta orašasti miris.

Korak 2: Hlađenje semenki

Nakon tostiranja, ostavite seme da se ohladi kako biste izbegli pregrevanje blendera, multipraktika ili sličnog procesora hrane prilikom mlevenja.

Korak 3: Mlevenje

Prebacite ohlađene semenke u blender i blendirajte dok ne dobijete glatku pastu. Po potrebi, dodajte ulje (poput maslinovog ili susamovog ulja) kako biste postigli željenu konzistenciju.

Korak 4: Skladištenje

Prebacite ga u staklenu teglu i čuvajte u frižideru. Može trajati nekoliko nedelja, uz povremeno mešanje da se spreči odvajanje ulja.

Koje recepte sa tahinijem vam preporučujem?

Tahini se može koristiti kao namaz, zatim kao dodatak za razna jela, od slanih do slatkih. U nastavku su recepti koje možete lako pripremiti u kombinaciji sa tahinijem.

Rolnice od blitve

VREME PRIPREME: 30 minuta
KOLIČINA: 6 porcija (rolnica)

SASTOJCI:
2 velika lista blitve
2 kašike humusa
¼ šolje cvekle, rendane
¼ šolje šargarepe, rendane
¼ šolje crvene paprike, seckane na tračice
3 kašike avokada, seckanog na manje komade
1-2 kašike kiselog kupusa

SASTOJCI ZA UMAK:
3-4 kašike zelene kari paste (recept potražite u nastavku)
1 kašika tahini paste
1 kašika soka od limuna
½ kašičice agava sirupa

PRIPREMA:
1. Operite blitvu i odsecite stabljike.
2. Iseckajte i izrendajte ostalo povrće.
3. Stavite sve sastojke u posudu i dobro promešajte. Ukoliko je smesa previše gusta, dodajte malo vode. Ostavite sa strane.
4. Pri kraju listova blitve stavite humus, zatim redom slažite cveklu, šargarepu, crvenu papriku, avokado i kiseli kupus.
5. Preklopite listove blitve preko sastojaka, te ih urolajte. Isecite na manje komade.
6. Poslužite sa umakom i uživajte.

SASTOJCI ZA ZELENU KARI PASTU:

½ kašičice korijandera, mlevenog
1 kašičica kumina, mlevenog
½ kašičice bibera
3 manje zelene čili papričice, očišćene, sitno seckane
1 zelena paprika, očišćena, sitno seckana
1 čen belog luka, izgnječen
2 stabljike mladog luka, sitno seckane
1 kašičica đumbira, mlevenog
1 kašičica kurkume, mlevene
½ kašičice soli
3 kašike limunovog soka
1 limeta – sok i rendana kora
2-3 kašike ulja semenki grožđa
1 kašika kokosovog šećera

PRIPREMA:
Pomešajte sve sastojke u blenderu i blendirajte ih do formiranja paste.

Keks sa narom

VREME PRIPREME: 30 minuta
KOLIČINA: 14-16 komada

SASTOJCI:
¾ šolje tahini sosa
½ šolje agava sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
2 šolje bademovog brašna
½ kašičice cimeta
¼ kašičice mlevenog kardamona
¼ kašičice mlevenog đumbira
½ kašičice praška za pecivo
½ kašičice soli
½ šolje bobica nara

PRIPREMA:

1. Zagrejte rernu na 180 °C i obložite tepsiju papirom za pečenje.
2. U velikoj posudi pomešajte tahini, agava sirup i ekstrakt vanile, te dobro promešajte. Dodajte brašno od badema, te cimet, kardamon, đumbir, prašak za pecivo i so. Još jednom dobro promešajte.
3. Od dobijene smese rukama oblikujte kuglice i poslažite ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pritisnite ih drugim plehom nadole da se malo spljošte, kako bi dobile oblik keksića. Po vrhu poslažite bobice nara i pecite ih 15-17 minuta, odnosno dok ivice ne porumene.
4. Izvadite keks iz rerne i ostavite da se malo ohladi.
5. Poslužite i uživajte.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam. 

Najčešće postavljana pitanja (FAQ)

Šta je tahini i od čega se pravi?
Radi se o pasti sa susam bazom, odnosno bazom napravljenom mlevenjem semenki susama (oljuštenog ili neoljuštenog).
Koje su nutritivne vrednosti tahinija?
Ova pasta predstavlja bogat izvor vitamina B grupe, vitamina E, kalcijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, kao i zdravih masnih kiselina.
Kako se tahini može koristiti kao zamena za druge sastojke?
Koristite ga kao zdrava zamena za maslac i puter, potom namaz ili druge orašaste paste u receptima, time im dodajući kremastu teksturu i bogat ukus.
Koji su neki od popularnih recepata koji uključuju tahini?
Popularni recepti ili jela sa tahinijem uključuju namaz ili humus, dresinge za salate, kao i glavne obroke, te razne kolače i slatkiše.
Priprema kod kuće
Priprema tahinija kod kuće podrazumeva mlevenje tostiranih susam semenki u blenderu ili multipraktiku, dodajući ujle po potrebi.
Čuvanje i skladišenje tahinija
Domaći tahini može trajati nekoliko nedelja u frižideru, dok se komercijalno pakovani može čuvati nekoliko meseci.
Ko bi trebalo da izbegava tahini?
Osobama alergičnim na susam predlažem poseban oprez. Takođe, zbog visokog sadržaja masti, osobe sa specifičnim dijetetskim restrikcijama trebalo bi da ga konzumiraju umereno.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 2 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.