Zašto je važan DHEA hormon?

DHEA predstavlja prirodan hormon, koji ljudski organizam sam proizvodi, a koji može da utiče na nivo drugih hormona u telu. U nastavku saznajte zbog čega je važan DHEA hormon.

Šta je DHEA hormon?

Dehidroepiandrosteron (DHEA) je steroidni hormon. Poput kortizola i polnih hormona, organizam ga sam proizvodi, a holesterol je glavni materijal za njegovu proizvodnju. Većina te proizvodnje događa se u nadbubrežnoj žlezdi. Manje količine se proizvode u crevnom traktu i mozgu. Većina DHEA u krvotoku cirkuliše u obliku derivata, DHEA sulfata (DHEAS). Pošto su DHEA i DHEAS usko povezani i telo ih može pretvoriti jedan u drugi, razumno je da ih zajedno uzmemo kao DHEA.

Njegove fiziološke i patofiziološke funkcije još uvek nisu u potpunosti identifikovane, iako mu se dodeljuje niz različitih mogućih karakteristika. Jedna od njegovih najvažnih funkcija jeste pretvaranje u glavne muške i ženske polne hormone – testosteron i estrogen.

Najpopularniji je opis „hormona mladosti“, jer dugoročnu dinamiku nivoa DHEA karakteriše oštar pad u kasnoj odrasloj dobi i starosti. Procenjeno je da DHEA opada do 80% tokom odrasle dobi. Ovo nije relevantno samo za starije odrasle osobe, jer nivoi počinju da se smanjuju oko 30. godine.
Niski nivoi DHEA su, međutim, povezani ne samo sa procesom starenja već i sa dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima i nekim neurološkim poremećajima, poput depresije.

Zašto je važan DHEA hormon?

1. Gustina kostiju

Niski nivoi DHEA povezani su sa nižom gustinom kostiju, koja se smanjuje starenjem. Štaviše, povezani su i sa povećanim rizikom od fraktura kostiju.

Shodno tome, nekoliko studija je ispitalo može li DHEA hormon poboljšati gustinu kostiju kod starijih odraslih osoba. Neka istraživanja pokazala su da uzimanje DHEA suplemenata tokom jedne do dve godine može poboljšati gustinu kostiju kod starijih žena, ali ne i muškaraca.

2. Depresija

Iako veza između nivoa DHEA i depresije nije sasvim jasna, istraživači su proučavali da li uzimanje DHEA kao suplementa može poboljšati simptome depresije. Neka istraživanja pokazala su da može, posebno kod osoba sa blagom depresijom ili kod onih koji ne reaguju na uobičajeno lečenje.

Međutim, neki istraživači se čak zalažu za to da se suplement DHEA ne upotrebljava u slučaju depresije, jer su viši nivoi DHEA u telu povezani sa pojačanim simptomima depresije kod žena srednjih godina.

Sve u svemu, potrebno je više informacija pre nego što se DHEA može preporučiti za lečenje depresije.

3. Seksualna funkcija, plodnost i libido

Ne čudi što DHEA hormon, koji utiče na muške i ženske polne hormone, utiče i na seksualnu funkciju.

Za početak, DHEA može poboljšati funkciju jajnika kod žena sa smanjenom plodnošću. U okviru jednog istraživanja, DHEA terapija povećala je uspeh prilikom vantelesne oplodnje kod 25 žena koje su imale probleme sa plodnošću. Te žene su bile podvrgnute vantelesnoj oplodnji i pre i posle DHEA tretmana. Nakon tretmana, žene su proizvele više jajašaca, te je i veći procenat jajnih ćelija oplođen.

Pored toga, nekoliko studija pokazalo je da suplementi DHEA mogu povećati libido i seksualnu funkciju i kod muškaraca i kod žena.

4. Tegoba sa nadbubrežnim žlezdama

Neki pojedinci pate od adrenalne insuficijencije, pri kojoj nadbubrežne žlezde ne mogu da proizvode normalne količine hormona. Ovo stanje može uzrokovati umor, slabost i promene krvnog pritiska.

DHEA suplementi ispitivani su kao način lečenja simptoma nadbubrežne insuficijencije. Neka istraživanja su pokazala da mogu poboljšati kvalitet života ovih pojedinaca.

U okviru jedne studije kod žena sa adrenalnom insuficijencijom, DHEA je smanjio osećaj anksioznosti i depresije, kao i poboljšalo opšte blagostanje i seksualno zadovoljstvo.

5. Povećanje mišićne mase

Sterodini hormoni, uključujući i DHEA hormon mogu poslužiti kao objašnjenje zašto muškarci imaju veću mišićnu masu i veću gustinu kostiju od žena. Ove karakteristike smanjuju se sa godinama. Kod starijih muškaraca od 40 godina nivo testosterona opada za samo 1% godišnje, ali nivo DHEA znatno više.

Iako mnogi veruju da DHEA može povećati mišićnu masu ili mišićnu snagu, rezultati brojnih istraživanja nisu ohrabrujući. Većina studija pokazala je da uzimanje DHEA suplemenata ne povećava mišićnu masu. Ovo se pokazalo kod mladih, osoba srednjih godina i starijih osoba.

Suprotno tome, manji broj istraživanja je doveo da zaključka da ovaj suplement može poboljšati snagu i fizičke performanse kod slabih, starijih odraslih osoba ili onih kojima nadbubrežne žlezde ne funkcionišu pravilno.

6. Sagorevanje masti

Kao i kod mišićne mase, većina istraživanja pokazuje da DHEA hormon nije efikasan u smanjenju masnih naslaga.

Međutim, neke studije upućuju na to da suplementi DHEA mogu doneti manje smanjenje količine masti u telu kod starijih muškaraca ili odraslih osoba, kojima nadbubrežne žlezde ne rade pravilno.

Potrebno je da se sprovede još istraživanja.