Burgeri od crnog pasulja

Za danas sam vam spremila još jedan veganski burger, koji predstavlja odličnu alternativu za klasičan burger od mesa. Ovaj put sam iskoristila crni pasulj, te sam dodala ovsene pahuljice i integralno pšenično brašno, zahvaljujući kojima je izuzetno kompaktan. Možete ga poslužiti uz povrće po želji.

Vreme pripreme: 20 minuta
Količina: 4 porcije (burgera)

Sastojci:
2 šolje kuvanog crnog pasulja, dobro oceđenog
¼ šolje ovsenih pahuljica
¼ šolje integralnog pšeničnog brašna
¾ kašičice kumina
½ kašičice crvene ljute papričice, sitno seckane
½ kašičice belog luka u prahu
½ kašičice soli
¼ šolje salsa sosa (recept potražite u nastavku)
1 kašika maslinovog ulja
nekoliko prstohvata kukuruznog brašna (opciono)

Sastojci za serviranje (količina po želji):
zelena salata
tikvice
keleraba
rotkvice
šargarepa
peršunovo lišće

Priprema:
1. U procesoru krupnije sameljite kuvani crni pasulj.
2. Dodajte ovsene pahuljice, integralno pšenično brašno, kumin, crvenu ljutu papričicu, beli luk, so i salsa sos, te ponovo promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Ako je smesa previše vlažna, dodajte još integralnog pšeničnog brašna.
3. Od dobijene smese rukama oblikujte burgere u veličinu koju želite. Preko svakog burgera pospite prstohvat kukuruznog brašna.
4. Zagrejte kašiku maslinovog ulja u tiganju na srednje jakoj temperaturi. Pecite burgere po 5 minuta sa svake strane, dok kukuruzno brašno ne postane hrskavo.
5. Servirajte sa zelenom salatom, peršunovim lišćem, komadima kelerabe, tikvica, šargarepe i rotkvica.
6. Poslužite i uživajte.

Sastojci za salsa sos:
3 šolje pelata (konzerviranog paradajza u kockicama ili u komadu)
2 čena belog luka, izgnječena
1 kašičica dimljene suve paprike
1 šaka svežeg vlašca, sitno seckanog
1 crveni luk, sitno seckan
½ kašičice soli
½ kašičice bagremovog meda
sok od 1 limete
biber po ukusu

Priprema salsa sosa:
1. Stavite sve sastojke u blender i blendirajte dok ne dobijete željenu konzistenciju.