Potaž od graška i celera

Sa dolaskom toplijih dana organizmu je potrebnija laganija hrana, a nema ništa bolje od osvežavajućeg potaža, napravljenog od svežeg povrća. Za danas sam odabrala grašak i celer, te napravila fantastičan potaž koji će vam obezbediti potrebnu energiju. Recept potražite u nastavku.

Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 6 porcija

Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
2 ¼ šolje graška
3 velike šargarepe, sitno seckane
2 ISC celera u štapu, sitno seckana
1 crni luk, sitno seckan
2 čena belog luka, izgnječena
2 šolje kupusa, sitno seckanog
1 kašičica svežeg vlašca, sitno seckanog
1 kašičica mlevenog origana
2 lovorova lista
4-6 šolja bujona od povrća ili vode
4 kašike svežeg peršunovog lišća, krupno seckanog
prstohvat soli
prstohvat bibera

Sastojci za serviranje:
vlašac, sitno seckan
slatka ili ljuta mlevena paprika
sveža čili papričica, seckana na kolutove

Priprema:
1. U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj temperaturi, pa dodajte luk i dinstajte 5 minuta. Zatim dodajte šargarepu, celer, beli luk, kupus, vlašac i origano, te često mešajući dinstajte još oko 3-4 minuta.
2. Nakon toga dodajte grašak, lovorov list i bujon od povrća ili vodu, te ostavite da provri. Poklopite i smanjite temperaturu, te ostavite da se kuva još oko 30 minuta ili dok povrće ne omekša.
3. Dodajte peršunovo lišće 5 minuta pre nego što šerpu sklonite sa ringle. Ostavite supu da se ohladi i uklonite lovorove listove.
4. Sipajte supu u blender, te blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte prstohvat soli i bibera, pa prebacite dobijeni potaž u posude za serviranje.
5. Poslužite i uživajte.