Aioli od avokada bez ulja
Aioli (ajoli) je popularan umak, koji se koristi u mnogim regionima Mediterana, uključujući Francusku, Italiju i Španiju. Tradicionalno se pravi kombinacijom belog luka, žumanca, ulja i limunovog soka. Međutim, osim klasičnog aioli dresinga, možete da napravite i razne varijante koje ne sadrže ulje. Jedna takva je i aioli od avokada. Ovaj kremasti, citrusni aioli sa belim lukom možete da pripremite u blenderu za 5 minuta i to od samo 6 sastojaka.
Vreme pripreme: 15 minuta
Količina: oko 150 g ili 1 tegla srednje veličine
Sastojci:
2 ISC avokada, bez koštica
1 žumance
2 čena belog luka, izgnječena
2 kašike soka od limuna
½ kašičice soli ili malo više, po ukusu
1 prstohvat bibera
2 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog
Priprema:
1. Uzmite dublju činiju, u kojoj ćete ručnim mikserom izblendirati avokado, žumance, beli luk, sok od limuna, so, biber i peršunovo lišće.
2. Blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
3. Dobijeni aioli čuvajte u frižideru, te ga upotrebite u roku od 24 do 48 sati.
4. Poslužite uz jelo po želji.