Bezglutenski mafini sa borovnicama
Mafina nikad dosta, zar ne? Svaki od recepata za ovu fantastičnu poslasticu sadrži nešto karakteristično, po čemu se razlikuje od drugih. U ovoj recepturi kombinovala sam dve nesvakidašnje vrste bezglutenskog brašna – pirinčano i ovseno, zahvaljujući kojima su mafini ispali sočni i mekani. I kao šlag na tortu, dodala sam ukusne i zdrave borovnice. Dopašće vam se!
Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 9-12 komada
Sastojci:
4 lanena jaja (Pomešajte 1 kašičicu mlevenog lanenog semena i 3 kašičice vrele vode za svako laneno jaje.)
1 šolja brašna od pirinča
1 šolja ovsenog brašna + 1-2 kašike za borovnice
8 kašika kokosovog šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 prstohvat soli
¾ šolje nezaslađenog bademovog mleka, i još malo po potrebi
2 kašičice ekstrakta vanile
4 kašike kokosovog ulja, otopljenog
1 šolja ISC borovnica
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C, te u kalup za mafine stavite korpice za mafine.
2. U velikoj posudi pomešajte ovseno i brašno od pirinča, kokosov šećer, sodu bikarbonu i so.
3. U drugoj posudi pomešajte bademovo mleko, vanila ekstrakt, kokosovo ulje i lanena jaja, te sve dobro promešajte.
4. Sipajte vlažne sastojke u suve i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Ukoliko je smesa retka, dodajte kašiku ovsenog brašna, a ukoliko je gusta, dodajte malo bademovog mleka da dobijete žitku masu.
5. Uvaljajte borovnice u 1-2 kašike ovsenog brašna kako ne bi pale na dno smese prilikom pečenja, a zatim ih dodajte u smesu.
6. Dobijenu smesu ravnomerno sipajte u kalup za mafine, te preko nje stavite još malo borovnica.
7. Mafine pecite 25-30 minuta, odnosno dok kora mafina ne postane zlatne boje. Takođe, čačkalicom možete proveriti da li su mafini pečeni u sredini.
8. Ostavite mafine nekoliko minuta da se ohlade, te ih izvadite iz kalupa.
9. Servirajte i uživajte.