Domaći srirača sos
Srirača je sos, koji potiče iz grada Si Rača na Tajlandu. Veruje se da je nastao iz želje da se kreira prilog, koji odlično ide uz bilo koje tajlandsko jelo. Postoji brz i lak način da ga napravite kod kuće. Ova jednostavna ”uradi sam” verzija sosa nije tradicionalna, ali oponaša njen ukus zahvaljujući odgovarajućim sastojcima. Recept je u nastavku.
Vreme pripreme: 15 minuta
Količina: oko 120 ml ili 1 manja tegla
Sastojci:
1 crvena paprika, sekana na manje komade
3 čena belog luka, izgnječena
1 ½-2 kašičice tucane crvene paprike
1 kašičica agava sirupa
½ kašičice soli + još po ukusu
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika paradajz paste
Priprema:
1. Sve sastojke sipajte u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
2. Probajte i prilagodite ukus po potrebi. Ostavite sa strane da se ohladi.
3. Dobijeni srirača sos poslužite uz protein po želji i uživajte.