Hleb od banane i šargarepe
Šta mislite o kombinaciji šargarepe i banane, i to u hlebu? Ako još uvek ništa slično niste isprobali, verujte mi, ovo vas neće ostaviti ravnodušnim. Ovaj hleb možete da jedete kao kolač, ali i uz glavne obroke, ukoliko vam malo slatkog ukusa ne smeta. Tačan recept možete da potražite u nastavku.
Vreme pripreme: 1h i 20 minuta
Količina: 10-12 porcija
Sastojci:
2 šolje speltinog ili integralnog pšeničnog brašna
2 kašičice cimeta
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
⅓ šolje kokosovog šećera
½ šolje nezaslađenog bademovog mleka
¼ šolje maslinovog ulja + još malo za premazivanje kalupa
3 srednje banane, pasirane
3 ISC šargarepe, rendane
¾ šolje oraha, sitno seckanih
Sastojci za dekoraciju:
prstohvat kokosovog šećera
¼ šolje oraha, sitno seckanih
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C. Premažite kalup za hleb maslinovim uljem.
2. U veliku posudu dodajte speltino brašno, cimet, sodu bikarbonu i so, te dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili. U maloj posudi pomešajte kokosov šećer, nezaslađeno bademovo mleko i maslinovo ulje, te sve dobro promešajte. Dodajte vlažnu smesu i pasirane banane u suve sastojke, te mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga, u dobijenu smesu umešajte rendanu šargarepu.
3. Dobijeno testo sipajte u kalup za hleb, pospite preko njega orahe, te pecite 50-55 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.
4. Poslužite i uživajte.