Hrskava piletina sa pečenom šargarepom i kinoom
Fantastičan recept za praznično jelo, koje će se svima dopasti. Kako bih piletinu učinila drugačijom od one koju inače pravim, kombinovala sam je sa pečenom šargarepom, čiji slatkasti ukus odlično ide uz hrskavo meso. Za egzotičnu notu dodala sam peršunovo lišće i sveže listove nane, dok se kinoa pokazala kao najbolji izbor za prilog. Prijatno!
Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 2-4 porcije
Sastojci:
4 pileća karabatka
prstohvat soli
prstohvat bibera
2 kašičice maslinovog ulja za premazivanje
350 g manjih šargarepa, seckanih na kolutove
150 g kinoe
⅓ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
⅓ šolje pečenih bundevinih semenki
⅓ šolje svežih listova nane, sitno seckanih
1 čen belog luka, izgnječen
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
2 kašičice rendane kore limuna
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200°C. Meso posolite i pobiberite, zatim složite okrenuto kožom na gore u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje, te je zatvorite folijom. Pecite 20 minuta dok meso ne omekša. Sklonite foliju, izvadite meso i odložite na tanjir.
2. U istu tepsiju poslažite šargarepe, pa preko njih stavite karabatake okrenute kožom nagore. Premažite ih maslinovim uljem i pecite od 8 do 10 minuta.
3. U međuvremenu pripremite kinou prema uputstvu sa pakovanja, pa joj dodajte peršunovo lišće, nanu, bundevine semenke, beli luk, maslinovo ulje, limunov sok i rendanu koru limuna, te sve dobro promešajte.
4. Poslužite karabatake uz kinou i uživajte.