Hrskavi uštipci od batata i kinoe
Evo još jedne ideje kako možete da napravite zdrave varijante uštipaka. Ovog puta spremila sam ih od kinoe i batata. Iznutra su sočni, a spolja hrskavi. Pravi užitak! Isprobajte!
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 11 uštipaka
Sastojci:
2 šolje kuvane kinoe
2 šolje batata, rendanog
1 kašika otopljenog kokosovog ulja
½ šolje crvenog ili crnog luka, sitno seckanog
4 čena belog luka, izgnječena
prstohvat soli i bibera
2 šolje baby spanaća
Sastojci za uštipke:
1 kašika kokosovog ulja
3 srednja jaja, umućena
½ kašičice soli
1 kašičica karija u prahu (opciono)
½ šolje brašna bez glutena po želji
Sastojci za serviranje (opciono):
humus
sveže začinsko bilje poput peršunovog lišća ili nane
Priprema:
1. Skuvajte kinou prema uputstvu sa pakovanja. Izrendajte batat.
2. Sipajte kokosovo ulje u veliki tiganj, te dodajte crni ili crveni luk, batat, beli luk, so i biber. Dinstajte oko 4-5 minuta, odnosno dok luk i batat ne omekšaju. Zatim, dodajte baby spanać i još malo dinstajte. Ostavite sa strane.
4. Umutite jaja.
5. U veliku posudu prebacite povrće koje ste dinstali i kinou, te dodajte kari u prahu (po želji) i promešajte. Zatim dodajte jaja i promešajte. Na kraju dodajte brašno bez glutena i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Trebalo bi da dobijete lepljivu smesu koju možete da oblikujete. Po potrebi dodajte još brašna bez glutena ako je smesa previše vlažna.
6. Oblikujte tanke uštipke veličine dlana. U međuvremenu zagrejte kokosovo ulje u tiganju za pečenje uštipaka. Svaki pecite po 4 minuta sa svake strane.
7. Poslužite ih uz humus i začinsko bilje, te uživajte.