Kinoa sa baby spanaćem, bundevom i prokeljom sa tahini prelivom
Tahini preliv se pravi od tahini paste, a tahini pasta je, u stvari, mleveni susam. Možete ga napraviti sami, a postoji i kupovna varijanta. Za koju god opciju da se odlučite, znajte da odlično pristaje uz gotovo svako jelo. Ja sam ga kombinovala sa kinoom, baby spanaćem, prokeljom i bundevom. Svideće vam se.
Vreme pripreme: 50 min.
Količina: 2 porcije
Sastojci za kinou i spanać:
2 šolje kuvane i ohlađene kinoe
2 kašike badema, sitno seckanih
1 kašika balzamiko sirćeta
2 šolje baby spanaća
Sastojci za bundevu:
3 ½ šolje bundeve, oguljene i iseckane na kockice
½ kašike maslinovog ulja
1 kašičica agava sirupa
prstohvat soli
prstohvat bibera
Sastojci za prokelj u miso glazuri:
2 ½ šolje glavica prokelja, prepolovljenih
1 kašičica maslinovog ulja + još malo za podmazivanje tiganja
prstohvat soli
prstohvat bibera
3 čena belog luka, izgnječena
1 ½ kašičica miso paste
1 kašika jabukovog sirćeta
1 ½ kašičica agava sirupa
Sastojci za tahini preliv:
2 kašike tahini paste
1-2 kašičice agava sirupa
2 kašike vode
2 kašike soka od limuna
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 °C i obložite tepsiju papirom za pečenje.
2. Kockice bundeve poslažite na tepsiju, prelijte ih maslinovim uljem, agava sirupom, te začinite solju i biberom. Pecite ih 20-25 minuta dok bundeva ne omekša.
3. U posudu stavite prokelj, te dodajte maslinovo ulje, so i biber. Promešajte i ostavite sa strane.
4. U posebnu malu posudu dodajte sastojke za miso glazuru: miso pastu, jabukovo sirće i agava sirup, te mešajte dok se sastojci ne sjedine. Ostavite sa strane.
5. Premažite tiganj maslinovim uljem i ostavite da se zagreje na srednje jakoj temperaturi. Potom dodajte beli luk, te nakon 1 minuta ravnomerno poslažite glavice prokelja sredinom nadole i pecite ih bez okretanja 5-10 minuta, dok ne porumene sa unutrašnje strane.
6. Prebacite tiganj sa prokeljom u rernu zagrejanu na 200 °C i dodatno ih pecite, uz povremeno okretanje, još oko 10 minuta ili dok ne omekšaju, te ih izvadite iz rerne.
7. Gotov prokelj odmah prelijte miso glazurom i promešajte po potrebi, tako da svaka glavica bude obložena.
8. Za tahini preliv: stavite u blender tahini pastu, agava sirup, vodu, sok od limuna, te blendirajte dok ne dobijete kremastu i glatku smesu. Ako je smesa previše retka, dodajte još tahini paste. Ostavite sa strane za serviranje.
9. U tiganj stavite iseckane bademe (bez ulja) i pržite ih nekoliko minuta, često mešajući. Pazite da ne izgore. Zatim dodajte kuvanu i ohlađenu kinou i balzamiko sirće. Dinstajte 2-3 minuta ili dok kinoa malo ne porumeni. Zatim dodajte spanać i nastavite da kuvate još 2 minuta. Isključite i ostavite tiganj sa strane.
8. Na tanjir servirajte bundevu, prokelj, kinou i spanać, te sve prelijte tahini prelivom. Poslužite i uživajte.