fbpx

PURPLE PREMIUM 3-7.6.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je odavnina deo naše tradicionalne kuhinje i uglavnom se jede zimi, u hladnim danima, budući da je veoma lekovit. Sadrži brojne vitamine i minerale, koji jačaju imunološki sistem, a zahvaljujući probioticima, pozitivno utiče na rad creva. Možete ga jesti kao salatu ili prilog uz brojna jela. Ovo je moja verzija kiselog kupusa.

Vreme pripreme: 2 tegle
Količina: 30 minuta za pripremu i 14 dana za fermentaciju

Sastojci:
1 glavica kupusa, sitno seckana
2 čena belog luka, izgnječena
2 kašičice mlevene kurkume
so (po ukusu)
prstohvat crvenog bibera (za dekoraciju)

Priprema:
1. U veliku posudu stavite kupus, beli luk i kurkumu, te posolite. Masirajte kupus kako bi što više omekšao.
2. Pokrijte posudu i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći. Ujutru tučkom ili oklagijom nabijte slani kupus u sterilisane tegle, vodeći računa da ga potpuno potopite u njegovoj salamuri.
3. Ako koristite tegle za fermentaciju, otvorite ventil. Ako koristite tegle za konzervisanje, ostavite poklopce dovoljno labave da bi iz nje izašli gasovi koji se nakupe tokom fermentacije.
4. Ostavite da kupus fermentira na sobnoj temperaturi 10-14 dana.
5. Nakon fermentacije zatvorite teglu i čuvajte kiseli kupus dok ne budete želeli da ga koristite.
6. Poslužite uz glavno jelo i uživajte.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.