Kremasti rižoto
Rižoto je odličan izbor kada nemate mnogo vremena za pripremu jela. Dakle, rižoto je ukusan, zdrav, a možete ga upotpuniti sastojcima po želji. Moj izbor su špargle i crvena paprika, koje mu pružaju specifičan šmek. Recept je u nastavku.
Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci za rižoto:
3 ½-4 šolje bujona od povrća
2 kašike maslinovog ulja
1 veza špargli
1 crvena paprika, seckana na kockice
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera
¾ šolje crnog luka, sitno seckanog
1 šolja integralnog pirinča
¼ šolje belog vina
¼ šolje veganskog parmezana + za dekoraciju
peršunovo lišće, sitno seckano, za dekoraciju
Priprema:
1. U šerpi srednje veličine zagrejte bujon od povrća na umerenoj temperaturi. Kada prokuva, smanjite temperaturu na najnižu.
2. U međuvremenu u veliki tiganj sipajte kašiku maslinovog ulja, te ga zagrejte, pa dodajte špargle i crvenu papriku, te dinstajte 3-4 minuta uz često mešanje. Ostavite sa strane.
3. U drugi veliki tiganj dodajte preostalu kašiku ulja i crni luk, te ga dinstajte 1-2 minuta. Dodajte integralni pirinač i dinstajte još oko 1 minut. Zatim dodajte belo vino, promešajte i kuvajte 1-2 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari.
4. Kutlačom dodajte po pola šolje bujona od povrća, uz stalno mešanje. Nakon svake dodate kutlače ostavite rižoto da prokuva. Temperatura treba da bude umerena, kako bi se rižoto postepeno kuvao. Kuvajte jelo dok pirinač ne bude “al-dente”, odnosno 15-20 minuta.
5. Kada je rižoto skuvan, začinite ga solju i biberom. Dodajte veganski parmezan i povrće.
6. Servirajte, dekorišite veganskim parmezanom i sitno seckanim peršunovim lišćem, i uživajte.