Leblebija, spanać i batat sa karijem
Koliko često jedete mahunarke? Ako ste vegan ili vegetarijanac preporučujem da to bude barem 5 puta nedeljno, jer ćete na taj način organizmu obezbediti dovoljnu količinu proteina. Neka se ovo varivo od leblebije, spanaća i batata u kombinaciji sa karijem nađe na vašoj listi obroka. Uživajte!
Vreme pripreme: 45 min.
Količina: 4-6 porcija
Sastojci:
¼ šolje vode
⅔ šolje crnog luka, sitno sekcanog
1 kašika svežeg đumbira, rendanog
3 čena belog luka, izgnječena
4-6 šolja zelene kari paste (Recept potražite u nastavku.)
2 batata srednje veličine, oguljena i seckana na kockice
2 kašike balzamiko sirćeta
1 kašičica karija u prahu
1 ½ šolja nezaslađenog kokosovog mleka
½ šolje bujona od povrća ili ½ šolje vode
2 šolje prethodno skuvane leblebije
½ kašičice agava sirupa ili kokosovog šećera
3 šolje baby spanaća
Sastojci za serviranje (opciono):
prstohvat tucane crvene paprike
prstohvat svežeg đumbira, rendanog
Priprema:
1. U veliku šerpu sipajte vodu, dodajte crni luk i đumbir, te dinstajte na umerenoj temperaturi često mešajući 3-4 minuta, dok luk ne postane providan.
2. Dodajte beli luk i dinstajte još nekoliko minuta. Zatim dodajte zelenu kari pastu i promešajte. Kuvajte još 2 minuta.
3. Dodajte batat, kašiku balzamiko sirćeta i kari u prahu, te mešajte dok se sastojci ne sjedine. Kuvajte 2-3 minuta. Zatim dodajte nezaslađeno kokosovo mleko, bujon od povrća ili vodu i još jednu kašiku balzamiko sirćeta i promešajte. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok jelo ne proključa.
4. Tada dodajte leblebiju i smanjite temperaturu.
5. Poklopite i kuvajte 10-12 minuta uz povremeno mešanje.
6. Nakon toga dodajte agava sirup ili kokosov šećer. Zatim dodajte spanać, pa kuvajte još 2-3 minuta. Isključite ringlu i pustite da jelo odstoji nepokriveno nekoliko minuta pre služenja.
7. Dekorišite po želji, servirajte i uživajte.
Sastojci za zelenu kari pastu:
½ kašičice korijandera, mlevenog
1 kašičica kumina, mlevenog
½ kašičice bibera
3 manje zelene čili papričice, očišćene, sitno seckane
1 zelena paprika, očišćena, sitno seckana
5 čenova belog luka, izgnječenih
6 stabljika mladog luka, sitno seckanih
1 kašičica đumbira, mlevenog
1 kašičica kurkume, mlevene
½ kašičice soli
3 kašike limunovog soka
1 limeta, sok i rendana kora
2-3 kašike ulja semenki grožđa
1 kašika kokosovog šećera
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u blenderu i blendirajte ih do formiranja paste.