Marokanski potaž od šargarepe
Da li ste ikada probali marokanski potaž? Ako niste, sad vam je prilika, budući da ga sami možete napraviti. Glavni sastojak ovog potaža je šargarepa, koja, zahvaljujući velikoj količini biljnih vlakana, pozitivno utiče na raspoloženje, dok egzotičnu notu ovom jelu pružaju đumbir, kokosovo mleko i sok od narandže. Prijatno.
Vreme pripreme: 35 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk, sitno seckan
2 kašike đumbira, sitno seckanog
4 čena belog luka, izgnječena
3 ½ šolje šargarepe, seckane na kolutove
1 šolja krompira, sitno seckanog
1 jabuka, sitno seckana
2 šolje bujona od povrća
2 šolje vode
1 ½ šolja nezaslađenog kokosovog mleka
1 šolja sveže ceđenog soka od narandže
1 kašičica soli
1 kašika agava sirupa
1 kašičica cimeta
1 kašičica kima
1 kašičica bobica nara
Priprema:
1. Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi, te dodajte crni luk i dinstajte ga na umerenoj temperaturi dok ne omekša i porumeni, 3-4 minuta. Zatim dodajte đumbir i beli luk, te dinstajte još 2 minuta.
2. Nakon toga dodajte šargarepu, krompir, jabuku, bujon od povrća i vodu. Pustite da provri, smanjite temperaturu, te kuvajte poklopljeno 15 minuta ili dok šargarepa ne omekša.
3. Nakon što se kuvano povrće ohladi, sipajte ga u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijenu smesu vratite u šerpu, pa dodajte sok od narandže, kokosovo mleko, so, agava sirup, cimet i kim, te sve zajedno kuvajte na umerenoj temperaturi, dok se svi sastojci ne sjedine.
4. Sipajte dobijeni potaž u posudu, te ga ukrasite bobicama nara.
5. Poslužite i uživajte.