Meksički takosi sa mangom i crnim pasuljem
Ko kaže da obroci sačinjeni isključivo od voća, povrća i mahunarki, bez dodatka mesa i mlečnih proizvoda, ne mogu biti preukusni? Naprotiv, u zavisnosti od načina pripreme, varijacije sastojaka, bilja i začina koji se koriste, oni često mogu biti čak i ukusniji.
Kao inspiraciju i podstrek da i vi razmišljate u ovom smeru, na naš današnji meni stavljamo meksičke takose sa mangom i crvenim pasuljem! Kombinacija sezonskog voća i povrća sa svežim biljem u toploj tortilji premazanom pikantnim, domaćim mayo namazom, kreira savršeni balans i budi pozitivnu, prolećnu energiju u svakom ko je proba!
Sastojci:
4 kukuruzne tortilje
1 šolja kuvanog crnog pasulja
2 limete
¼ – ½ kašičice crvene tucane paprike
2 šake rukole
½ avokada, seckanog na kockice
½ manga, seckanog na kockice
12 čeri paradajza, seckanih na četvrtine
2 kašike seckanog svežeg peršuna
2 kašike seckanog svežeg korijandera
prstohvat himalajske soli
Recept za namaz pikantni mayo
Sastojci:
150g indijskog oraha
1/2 limuna
1 čen belog luka, izgnječen
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike vode (dodati još ukoliko je potrebno)
⅓ kašičice crvene tucane paprike
so po ukusu
Priprema namaza:
Sve sastojke staviti u blender i blendirati uz dodavanje vode dok se ne dobije kremasti namaz.
Priprema takosa:
U činiji pomešajte crni pasulj sa limetom, crvenom tucanom paprikom, peršunovim lišćem, korijanderom i solju. Zagrejte tortilje nekoliko minuta u rerni, a potom ih premažite pikantnim mayo namazom. Preko namaza dodajte crni pasulj sa začinima, rukolu, avokado, mango i čeri paradajz. Uživajte!