Pasta sa šitake pečurkama
Volite li šitake pečurke? Ja ih obožavam jer ne samo da su ukusne već su i veoma zdrave. Poznate su po snažnom antioksidativnom dejstvu. Budući da jačaju imunološki sistem i regenerišu ćelije nalaze se na vrhu liste namirnica koje su odlične u borbi sa kancerom. Za ovu preukusnu pastu vam neće biti potrebno mnogo vremena, a oduševićete se ukusom.
Za dve osobe
Sastojci:
50 g sušenih šitake pečurki
2 mlada luka, sitno seckan
2 šake sitno seckanog peršunovog lišća
2 dl vode
2 šake ISC rendane šargarepe
2 kašike susamovog ulja
prstohvat himalajske soli
5 cm svežeg đumbira, izrendanog
220 g bezglutenske testenine
1 kašika maslinovog ulja za testeninu
1 kašika kuzu praha (zgušnjivač)
Za dekoraciju:
nekoliko kriški crvenog luka
crni susam
1 mladi luk, sitno seckan
Priprema:
U činiji potopiti šitake pečurke, minimum 30 minuta. Nakon toga procediti vodu i iseckati pečurke uzdužno, na trakice. Potom u tiganju zagrejati susamovo ulje. Dodati đumbir i mladi luk, a za 2 minuta dodati rendanu šargarepu i šitake pečurke. Često mešati i nakon 3 minuta dodati 1 dl vode. Dinstati otklopljeno ukupno 10 minuta. Posoliti. Na samom kraju u čaši razmutiti kuzu prah u 1 dl hladne vode, promešati i uliti u jelo. Zgusnuti sos sa pečurkama skloniti sa šporeta. U međuvremenu skuvati testeninu, te je dobro isprati pod mlazom hladne vode, a potom iscediti i preneti je u šerpu u kojoj se kuvala. Dodati maslinovo ulje i so, te dobro promešati, kako pasta ne bi bila lepljiva. Servirati testeninu, a preko nje dodati jelo sa pečurkama. Po vrhu jela posuti crveni luk, crni susam i sitno seckani mladi luk.