Potaž od batata i graška
Pripremila sam vam recept za potaž od batata i graška kako biste se zagrejali. Kombinacija ova dva nutrijentima bogata sastojka ojačaće vam imunitet, te obezbediti dovoljnu količinu proteina. Osim toga, zahvaljujući K vitaminu grašak održava zdravlje kostiju, a batat je pogodan za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks, pa osigurava sporiju apsorpciju glukoze. Uživajte u ukusu i mirisu ovog obroka. Prijatno!
Sastojci:
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 veći batat, seckan na kockice
2 čena belog luka, izgnječena
1⁄2 kašičice himalajske soli
1⁄2 kašičice crnog bibera
5 šolja vode
2 šolje graška
2-3 kašike soka od limuna
1 šaka svežeg bosiljka, sitno seckanog
Za dekoraciju:
1 kašika mladog luka, sitno seckanog
1⁄2 kašičice crvene tucane paprike
Priprema:
U šerpi srednje veličine zagrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi. Dodajte beli luk i dinstajte ga 2-3 minuta, dok ne porumeni. Zatim, dodajte batat seckan na kockice, i vodu. Poklopite i ostavite da se kuva 15 minuta, dok batat ne omeška. Potom dodajte grašak i sve zajedno kuvajte još 5 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi 5 minuta. U šerpu dodajte so, biber, svež bosiljak, dve kašike limunovog soka i blendirajte potaž dok
ne dobijete kremastu teksturu. Servirajte potaž u tanjire i dekorišite ga mladim lukom i crvenom tucanom paprikom.