Prženi tofu sir sa pirinčem od karfiola i grilovanim povrćem
Da li i vas uhvati žudnja za kaloričnom hranom u vreme ručka? Ukoliko ste fokusirani na posao, te nemate mnogo vremena da spremate komplikovanije obroke, preporučujem vam da iskoristite ovaj recept za prženi tofu sir sa pirinčem od karfiola i grilovanim povrćem. Ovo jelo možete da napravite vrlo jednostavno i brzo, a sigurna sam da će vas zasititi.
Vreme pripreme: 60 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci:
3 šolje karfiol pirinča
1 pakovanje tofu sira, seckanog na kockice
1 kašika tamari sosa
1-2 kašičice čili sosa (opciono)
4 kašičice susamovog ulja
1 šolja šitake pečuraka, seckanih na manje komade
1 šolja crvenog kupusa, rendanog
1 šolja crvene paprike, seckane na štapiće
2 čena belog luka, izgnječena
¼ šolje mladog luka, sitno seckanog
1 kašika đumbira, mlevenog
Sastojci za preliv:
2 kašike kikiriki putera
2-3 kašike tamari sosa
1 kašika agava sirupa
1 kašika soka od limete
1-2 kašičice čili sosa
Sastojci za serviranje (opciono):
sveže peršunovo lišće
mladi luk, seckan na kolutove
sušena čili papričica
tamari sos
kikiriki
Priprema:
1. Pripremite pirinač od karfiola prema receptu na linku.
2. U posudi srednje veličine pomešajte tofu sir, tamari sos i čili sos, te ostavite sa strane da se tofu sir marinira.
3. Pripremite preliv tako što ćete sve sastojke za preliv staviti u manju posudu i mešati dok ne dobijete smesu glatke teksture.
4. Zagrejte 2 kašičice susamovog ulja u dubljem tiganju na umerenoj temperaturi, pa stavite marinirani tofu sir i pržite ga dok ne porumeni. Izvadite ga iz tiganja i ostavite sa strane.
5. U istom tiganju zagrejte još 2 kašičice susamovog ulja na umerenoj temperaturi, te dodajte šitake pečurke, crveni kupus i crvenu papriku. Kuvajte 2-3 minuta.
6. Nakon toga dodajte beli i mladi luk, te đumbir, i kuvajte još 1-2 minuta.
7. Drvenom kašikom pomerite povrće na jednu stranu tiganja, a na drugu sipajte pirinač od karfiola. Pokrijte i kuvajte još 2 minuta, dok ne porumeni.
8. Vratite tofu sir u tiganj, te dodajte preliv i kuvajte mešajući dok se sastojci ne sjedine.
9. Dobijeno jelo servirajte sa seckanim mladim lukom, svežim peršunovim lišćem i čili papričicom po želji.
10. Poslužite i uživajte.