Salata od batata sa prelivom od meda i limuna
Batat je zaista fantastična namirnica jer je vrlo ukusan, brzo zasiti, a istovremeno ima nizak glikemijski indeks i pogodan je i za ishranu dijabetičara. U današnjem receptu pomešala sam ga sa rukolom, pekan orasima i biljnom fetom, te prelila dresingom od meda i limuna. Uživajte!
Vreme pripreme: 40 min.
Količina: 3-4 porcije
Sastojci za batat:
600-700 g batata, oguljenog i iseckanog na kolutove (veće kolutove presecite na polumesece)
½ kašike maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Sastojci za salatu:
100 g rukole
½ šolje pekan oraha
60 g biljne fete
Sastojci za preliv:
1 kašika organskog meda
1 kašika svežeg soka od limuna
1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
½ kašičice dižon senfa
so i biber po ukusu
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. U posudu stavite batat, koji ste prethodno iseckali na kolutove, te ga prelijte maslinovim uljem i dodajte so i biber po ukusu. Poslažite ga u tepsiju i pecite 20 minuta.
3. Zatim ga okrenite i pecite dodatnih 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
4. U međuvremenu stavite sve sastojke za preliv u šolju, te ih promešajte kako bi se sjedinili.
5. Propržite pekan orahe bez ulja na tiganju oko 3 minuta na srednje jakog temperaturi.
6. Da biste dobili salatu, pomešajte batat, rukolu, biljni sir, pekan orahe, te sve prelijte dobijenim dresingom.
7. Poslužite i uživajte.