Salata od karfiola sa bademima
Nesvakidašnja kombinacija karfiola i badema obezbediće vam dovoljne količine ugljenih hidrata i zdravih masti, neophodnih za optimalno funkcionisanje organizma. Inspirisana seminarom o insulinskoj rezistenciji i dijabetesu koji sam nedavno održala, osmislila sam ovaj recept, imajući u vidu kombinovanje namirnica različitog glikemijskog indeksa, o čemu ću pisati u narednom periodu. Uz ovu salatu slobodno servirajte protein po želji (meso, riba, pečurke). Na taj način ispoštovaćete formulu koja garantuje stabilan nivo šećera u krvi: nerafinisani ugljeni hidrati + zdrave masti + nemasni protein.
Sastojci:
1⁄2 glavice karfiola
1⁄4 ljute papričice
8 rotkvica
2 kašike mladog luka, seckanog na sitne kolutove
1 šaka badema, krupno mlevenih
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
So i biber po ukusu
Priprema:
Izblendirajte manje cvetove karfiola u secku, te na sitno iseckajte ljutu papričicu, rotkvice, mladi luk, a bademe izblendirajte. Sjedinite sve sastojke u činiji, te dodajte so, jabukovo sirće i biber, i uživajte u nesvakidašnjoj salati uz protein po želji (meso, riba, pečurke).