Salata sa bundevom i narom
Februar završavam receptom za ovu šarenu salatu koja svojim primamljivim sastojcima osvaja na prvi pogled. 🙂 Pre nego što zakoračimo u proleće, iskoristimo namirnice koje uskoro nećemo imati priliku da jedemo sve do jeseni. U pitanju je zimska salata sa bundevom i narom, a recept je u nastavku.
Sastojci za pečenje:
2 šake bundeve, seckane na kockice
1 glavica crvenog luka, seckanog na polumesec
4 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Sastojci za dresing:
4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
¼ kašičice mlevenog karanfilića
¼ kašičice Dijon senfa
½ kašičice javorovog sirupa
¼ kašičice himalajske soli
sveže mleveni crni biber po ukusu
Sastojci za salatu:
1 šolja kuvane kinoe
1 šaka miksa seckanog svežeg bilja (peršun, bosiljak i mirođija)
1 šaka baby spanaća
2 šake rendane šargarepe
1 jabuka, sitno seckana na kriške
⅓ šolje bobice nara
limunov sok po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 °C i na tepsiju obloženu papirom za pečenje stavite bundevu i luk koje ćete preliti maslinovim uljem, solju i biberom. Pecite 20-30 minuta dok bundeva ne bude pečena. U međuvremenu napravite dresing. U većoj činiji izmešajte sve sastojke za salatu i prelijte ih dresingom. Na kraju dodajte ohlađenu pečenu bundevu, luk, nar i jabuku, te sve prelijte limunovim sokom.