Salata sa grilovanom cveklom i orasima
Cvekla predstavlja povrće koje je izuzetno bogato mineralima. Pored antiinflamatornih i antikancerogenih svojstava, ova korenasta biljka utiče i na detoksikaciju jetre. Isprobajte kakvog je ukusa kada je ispečete, a potom kombinujete sa baby mix salatom i orasima.
Sastojci:
1 veća cvekla, oljuštena i isečena na kockice
1 kašičica ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 šaka oraha
3 kašike javorovog sirupa
¼ kašičice himalajske soli
⅛ kašičice bibera
2 – 3 šake baby mix salate
Za dresing:
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika meda ili javorovog sirupa
1/2 kašičice balzamiko sirćeta
1/2 kašičica Dijon senfa
1/3 kašičice belog luka u prahu
prstohvat himalajske soli
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 °C. Tepsiju obložite papirom za pečenje, a potpom poslažite komade cvekle i prelijte ih maslinovim uljem. Prekrijte tepsiju alu folijom i pecite u rerni 30 do 40 minuta. Za to vreme pripremite ostatak salate. Propržite orase u tiganju bez ulja na umerenoj temperaturi, pa ih prelijte javorovim sirupom i začinite biberom i solju. Pržite ih sve dok javorov sirup ne ispari. Kandirane orase i baby mix stavite u veliku posudu, u koju ćete dodati i cveklu nakon što bude pečena. Sve zajedno prelijte dresingom koji ste prethodno pripremili. Prijatno!