Šampinjoni sa ananasom i pestom od kelja
Ovaj zanimljivi recept možete da prilagođavate svom ukusu, a ja sam se odlučila za egzotičnu kombinaciju sa ananasom i domaćim pestom od kelja. Verujte mi, ovako nešto još uvek niste probali.
Vreme pripreme: 50 min.
Količina: 4 procije
Sastojci za marinadu:
¼ šolje maslinovog ulja
¼ šolje organskog meda
¼ šolje soja sosa
1 kašičica aleva paprike
½ kašičice kumina
½ kašičice belog luka u prahu
so i crni biber (po ukusu)
Ostali sastojci:
3 ½ šolje svežih pečuraka, seckanih na listiće
1 kašika kokosovog ulja, rastopljenog
2 šolje svežeg ananasa, seckanog na kockice
2-3 crvene i zelene paprike, seckane na komade
1 šolja sirovog integralnog pirinča
2 ½ šolje vode
pesto od kelja (recept u nastavku)
Priprema:
1. Stavite integralni pirinač u vodu, te ga kuvajte oko 45 minuta. Pomešajte sve sastojke za marinadu u tegli i promućkajte kako bi se sjedinili.
2. Šampinjone stavite u manju posudu i prelijte ih dobijenom marinadom.
3. Zagrejte rernu na 180 °C. U tepsiju, koji ste prethodno pokrili papirom za pečenje, poslažite papriku i ananas tako da budu razdvojeni, te ih pecite oko 15 minuta. U međuvremenu, u tiganju, na kokosovom ulju propržite šampinjone.
4. Sve servirajte u činiji uz pesto od kelja. Uživajte.
Sastojci za pesto od kelja:
2 šolje kelja, tanko seckanog
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 šaka indijskih oraha
½ kašičice mlevene crvene paprike
Priprema:
1. Indijske orahe potopite u vodi preko noći, zatim ih izblendirajte.
2. Tanko seckane listove kelja prelijte maslinovim uljem, pa ih dobro izgnječite kako bi omekšali.
3. Nakon toga pomešajte dobijeni miks od indijskih oraha i kelja, te im dodajte mlevenu crvenu papriku.
4. Sve još jednom izblendirajte.