Sarme od zelja (Dolmadakia)
Znate li šta je dolmadakia? U pitanju su tradicionalne grčke sarme napravljene od listova vinove loze ili zelja, a punjene ukusnom mešavinom pirinča i povrća. Postoje različite varijacije ovog recepta, a moju potražite u nastavku.
Vreme pripreme: 90 minuta
Količina: 6 porcija
Sastojci:
½ šolje maslinovog ulja
1 crni luk, sitno seckan
1 manji komorač, očišćen i iseckan na kockice
1 kašičica kore limuna, rendane
½ šolje pinjola
1 šolja polukuvanog integralnog pirinča
1 ½ šolja pilećeg bujona
2 kašike sveže mirođije, sitno seckane
¼ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
prstohvat soli
prstohvat bibera
3-4 veze zelja, oprane i oceđene
sok od 2 limuna
Priprema:
1. Da biste napravili nadev, u tiganj, koji ste prethodno premazali sa ¼ šolje maslinovog ulja, stavite crni luk, komorač i koru limuna, te sve dinstajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Zatim dodajte pinjole i integralni pirinač, te dinstajte još 2 minuta. Sipajte ½ šolje pilećeg bujona, te smanjite temperaturu. Dinstajte dok tečnost ne ispari i pirinač ne omekša, oko 10 minuta. Dobijenu mešavinu pirinča sipajte u posudu, dodajte mirođiju i peršunovo lišće, te začinite solju i biberom. Ostavite sa strane da se ohladi.
2. Listove zelja poslažite na radnu površinu. Na kraj svakog lista stavite 2 kašike mešavine od integralnog pirinča. Preklopite list preko nadeva, a zatim ga smotajte u rolnicu tj. sarmu.
3. Sarme od zelja gusto poslažite u šerpu jednu do druge. Prelijte ih preostalom količinom bujona, maslinovog ulja, te limunovim sokom. Tečnost treba da dosegne do ⅓ posude, pa po potrebi dodajte još malo vode. Poklopite šerpu i kuvajte na umerenoj temperaturi 30 minuta, dok sarme ne omekšaju.
4. Poslužite i uživajte.