Sirova pita od banana
Zaista volim banane! Zato i nije iznenađenje što se među mojim omiljenim poslasticama nalazi i sirova pita od banana. Budući da ne konzumiram mlečne proizvode, već dugo pokušavam da napravim pitu bez njih. I konačno sam uspela u tome! Ovaj desert sadrži 15 sastojaka, uključujući i sastojke za koru – i svi su veganski. Isprobajte!
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 8-12 komada
Sastojci za koru:
1 šolja oraha, sitno seckanih
1 šolja urmi bez koštica
¾ šolje ovsenih pahuljica, mlevenih
1 ravna kašika kokosovog ulja
prstohvat soli
Sastojci za fil:
1 ¼ šolja indijskih oraha (Potopljenih najmanje 4h ili preko noći, a zatim osušenih.)
3 ½ kašike kokosovog ulja, otopljenog
¼ šolje agava sirupa
1 zrela banana, srednje veličine
⅓ šolje nezaslađenog kokosovog mleka
½ kašičice vanila ekstrakta
¼ kašičice soli
2-3 kašike limunovog soka
Sastojci za serviranje (po želji):
kolutovi banane
orasi, sitno seckani
Priprema:
1. Ubacite urme u blender i blendirajte ih dok ne ostanu sitni komadići ili se smesa formira u kuglicu.
2. Zatim u blender dodajte orahe, ovsene pahuljice, kokosovo ulje i prstohvat soli, te blendirajte dok ne dobijete smesu željene teksture.
3. Sipajte dobijenu smesu za koru u kalup za tortu prečnika 20 cm, rasporedite je po kalupu, a zatim pritiskajte dok kora ne bude ravna.
4. Sipajte sve sastojke za fil u blender i blendirajte ih dok ne dobijete smesu kremaste teksture.
5. Sipajte fil preko kore i ravnomerno rasporedite kašikom. Ukoliko se naprave mehurići, tapkajte kašikom po filu kako biste ih uklonili. Pokrijte i odložite u zamrzivač na 4-6 sati.
6. Pre serviranja, ostavite pitu 5 minuta da se odmrzne. Dekorišite kolutovima banane i sitno seckanim orasima.
7. Servirajte i uživajte.