Sirovi veganski cheesecake od malina
Ovaj kolač se zove cheesecake jer se pravi na isti način kao i tradicionalni cheesecake, ali, za razliku od njega, ne sadrži sir. Osim toga, nema veštačkih zaslađivača, ali je izuzetno sladak zahvaljujući urmama. Od voća sam odabrala maline, koje su se savršeno uklopile. Budući da se ne peče, možete ga napraviti vrlo brzo i lako. Recept potražite u nastavku.
Vreme pripreme: 30 minuta + 6-12 sati za hlađenje
Količina: 8-12 porcija (parčića)
Sastojci za koru:
1 šolja badema, sirovih ili pečenih
1 šolja urmi, seckanih na manje komade, bez koštica
prstohvat soli
Sastojci za fil:
3 šolje indijskih oraha, natopljenih 2-3 sata i oceđenih
⅓ šolje nezaslađenog bademovog mleka
⅓ – ½ šolje agava sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
2 šolje ISC malina
Sastojci za dekoraciju (opciono):
komadići veganske crne čokolade
1-2 šolje ISC malina
sveži listići mente
Priprema:
1. Stavite bademe, urme i so u blender, te ih blendirajte dok ne dobijete smesu za koru.
2. Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite u okruglu tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
3. Operite blender, pa u njega sipajte indijski orah, agava sirup, nezaslađeno bademovo mleko, ekstrakt vanile i so, te sve blendirajte dok ne dobijete fil glatke teksture. Nakon toga, u dobijeni fil rukama dodajte maline.
4. Dobijeni fil sipajte preko kore, te preko fila pospite komadiće veganske crne čokolade ili poslažite sveže maline.
5. Ostavite cheesecake da se stegne u zamrzivaču oko 6 sati ili preko noći.
6. Poslužite i uživajte.