Slane kuglice od tikvica (Kolokythokeftedes)
Od tikvica možete da napravite bezbroj fantastičnih jela, a da svako od njih ima drugačiji, poseban ukus. Grčke tradicionalne slane kuglice od tikvica odličan su izbor za sve one koji nemaju mnogo vremena da kuvaju, a žele da pojedu nešto što će ih duže vreme držati sitim. Prave se od mešavine ovog povrća, začinskog bilja i biljnog sira, nakon čega se uvaljaju u integralno pšenično brašno i prže na maslinovom ulju. Isprobajte recept i javite mi kako vam se dopao.
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 8-10 kuglica
Sastojci:
2 šolje tikvica, oguljenih, rendanih i dobro oceđenih
⅓ šolje biljnog sira po izboru, rendanog
¾ šolje integralnog pšeničnog brašna
¼ kašičice sveže mirođije, sitno seckane
¼ kašičice peršunovog lišća, sitno seckanog
¼ kašičice svežeg origana, sitno seckanog
¼ šolje maslinovog ulja
prstohvat soli
prstohvat bibera
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke (osim maslinovog ulja i integralnog pšeničnog brašna) u velikoj posudi i dobro promešajte.
2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi.
3. Od dobijene smese napravite kuglice veličine loptice za golf. Uvaljajte ih u integralno pšenično brašno, te ih poslažite u tiganj.
4. Pecite kuglice sa svake strane, dok ne poprime zlatno-braon boju.
5. Izvadite kuglice iz tiganja i stavite ih na papirni ubrus, da se ocede od ulja.
6. Poslužite i uživajte.