Sos od brusnica
Sladak sos od brusnica bih mogla pojesti s nogu kao desert. Ipak, savetujem vam da ga poslužite uz neko slano jelo, jer će tek tada njegov fantastični ukus u potpunosti doći do izražaja. Odlično se slaže sa mesom, a možete ga dodati i nekoj salati. Ova moja verzija sosa sadrži i sok od svežih mandarina, koji mu pruža posebnu svežinu.
Vreme pripreme: 45 min.
Količina: 6-8 porcija (ili oko 250 g sosa)
Sastojci:
400 g svežih ili zamrznutih brusnica
100 ml vode
100 ml sveže ceđenog soka od mandarina
1 kašičica rendane kore mandarine
1 kašika kokosovog šećera
prstohvat soli
1-2 kašike organskog meda (opciono)
Priprema:
1. U šerpi srednje veličine pomešajte brusnice, vodu, sok i rendanu koru mandarine, kokosov šećer i so, te mešajte na srednjoj temperaturi do ključanja.
2. Smanjite temperaturu na najnižu, te kuvajte, uz često mešanje, dok brusnice potpuno ne omekšaju, a tečnost ne ispari, te se sos zgusne, 20-30 minuta.
3. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi, pa dodajte organski med po želji. Promešajte kako bi se sastojci sjedinili, te ostavite sos sa strane da se sasvim ohladi.
4. Sipajte sos u staklene tegle i do služenja čuvajte u frižideru.