Sos od šljiva
Inspirisana tradicionalnom kineskom kuhinjom, osmislila sam recept za slatko-kiseli sos od šljiva, koji fantastično ide uz meso ili bezglutensku testeninu. Isprobajte recept i javite mi utiske.
Vreme pripreme: 25 minuta
Količina: 200-250 ml ili 1 manja tegla
Sastojci:
1 crni luk, seckan na manje komade
2 ½ šolje šljiva, seckanih na manje komade
4-6 čenova belog luka
3 tanke kriške đumbira
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike soja sosa
1-3 kašike vode + još malo, ukoliko je potrebno
1-3 kašičice agava sirupa
½ kašičice bibera
¼ kašičice mediteranske mešavine začina
prstohvat mlevene ljute paprike
1 kašičica jabukovog sirćeta
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 220 °C.
2. U tepsiju poslažite komade crnog luka, šljiva, čenove belog luka i kriške đumbira, te sve prelijte maslinovim uljem. Pecite 15 minuta, pa snizite temperaturu na 200 °C, te pecite još 10-15 minuta, odnosno dok crni i beli luk ne omekšaju.
3. Stavite crni i beli luk, šljive i đumbir u blender, te sve blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dodajte soja sos, mešavinu mediteranskog začina i biber, te još jednom sve izblendirajte. Dodajte agava sirup, jabukovo sirće i prstohvat mlevene ljute paprike, te vode (ukoliko je potrebno) i ponovo sve izblendirajte.
4. Sipajte dobijeni sos u manju šerpu i zagrejte ga na umerenoj temperaturi.
5. Poslužite uz protein po želji i uživajte.