Špagete karbonara
Jeste li za jednu zdraviju varijantu špageta karbonara? Uspela sam da modifikujem recept za ovo tradicionalno italijansko jelo tako da nezdrave sastojke zamenim zdravim alternativama. Dakle, umesto običnih špageta, koristila sam bezglutenske, a umesto kravljeg putera – gi puter, te umesto različitih sireva nutritivni kvasac, zahvaljujući kom je ovo jelo dobilo veoma kremastu teksturu. Isprobajte recept.
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 2-3 porcije
Sastojci:
350 g bezglutenskih špageta
100 g slanine
3 velika jajeta
50 g gi putera
2 kašike nutritivnog kvasca
1 kašičica soli
prstohvat bibera
Priprema:
1. Sipajte vodu u veliku šerpu i ostavite da prokuva.
2. U međuvremenu isecite slaninu na tanke komade. Ostavite sa strane.
3. Umutite 3 jajeta, te ih ostavite sa strane.
4. U proključalu vodu dodajte 1 kašičicu soli i bezglutenske špagete, te kuvajte još oko 10 minuta.
5. Dok se špagete kuvaju, u veći tiganj stavite gi puter, pa kad se otopi dodajte komade slanine, te pržite dok slanina ne porumeni i ne postane hrskava.
6. Nakon što se špagete skuvaju, procedite ih i stavite u tiganj sa slaninom.
7. Pomešajte nutritivni kvasac sa jajima, pa ih dodajte u tiganj sa špagetama i slaninom, te viljuškom brzo mešajte kako bi se smesa od jaja sjedinila sa špagetama. Kada se jaja stegnu, tiganj brzo sklonite sa ringle. Ako tekstura preliva nije dovoljno kremasta, dodajte malo vode.
8. Začinite biberom i po želji pospite nutritivnim kvascem.
9. Poslužite i uživajte.