Turšija bez konzervansa
Ne postoji nijedno jelo čiju zdraviju varijantu ne možete sami da napravite. To važi i za turšiju, koju možete da spremite bez konzervansa i drugih veštačkih dodataka. Samo kiselo povrće sa svojim protivupalnim svojstvima i fantastičnim ukusom! Ovo je moja turšija bez konzervansa.
Sastojci:
4 veze rotkvica ili drugog povrća, isečenih na tanke kolutove ili polumesece
1⁄4 šolje umeboši sirćeta
1⁄4 šolje izvorske ili filtrirane vode
Priprema:
Stavite rotkvice u posudu i prelijte ih umeboši sirćetom, mešajući ih oko 30 sekundi. Dodajte vodu, te nastavite sa mešanjem dok se ne sjedine sastojci, a zatim ih ostavite oko 15 minuta da povrće pusti vodu. Pritisnite rotkvice na dno posude kako bi bile potpuno prekrivene tečnošću. Prekrijte posudu i ostavite na sobnoj temperaturi jedan sat, da fermentacija počne. Prebacite turšiju u teglu i konzumirajte u narednih mesec dana koliko je rok trajanja ovako pripremljenom povrću.
Varijacije:
Ovaj proces možete isprobati i sa drugim tanko seckanim povrćem, poput krastavca, šargarepe, crvenog
luka, ljubičastog kupusa, dajkon rotkve, karfiola i dr. Za drugačiju aromu dodajte svežu mirođiju, beli luk,
đumbir ili korijander.
Napomene:
Za veću količinu turšije koristite sledeće razmere: 4 kilograma tanko iseckanih rotkvica, 2 dl
umeboši sirćeta i 1 šolju filtrirane vode.