Ukiseljeni crveni luk
Kako da ukiselite povrće, a da ne dodajete konzervanse i druge veštačke sastojke? Moj odabir su uvek jabukovo ili umeboši sirće, a njihovala uloga je da pojačavaju odbrambeni mehanizam organizma u borbi sa upalama. Fermentisane namirnice prepune su probiotiotskih bakterija. Zahvaljujući ovim “zdravim” bakterijama, turšija ima pozitivan uticaj na zdravlje creva, telesnu težinu, te nivo šećera u krvi. Isprobajte ovaj UKISELJENI CRVENI LUK, koji je mnogima poznat kao deo sastojaka burgera u brojnim restoranima.
Sastojci:
2 ISC crvena luka
1 šolja jabukovog sirćeta
1 šolja vode
1 kašika kokosovog ili agava šećera
1 kašičica himalajske soli
1 čen belog luka, izgnječen
1 kašičica bibera u zrnu, opciono
Priprema:
1. Pripremite 3 staklene tegle srednje veličine. U svaku od njih stavite po zrno ili dva crnog bibera.
2. Isecite crveni luk na polumesece i rasporedite ga u tegle.
3. Izgnječite beli luk.
4. U šerpi zagrejte sirće, vodu, šećer, beli luk i so. Mešajte dok se šećer i so ne otope, otprilike oko 1 minut.
5. Ostavite dobijenu tečnost da se ohladi, pa je prelijte preko crvenog luka.
6. Tegle sa lukom ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider.
7. Kiseli luk biće spreman za jelo nakon što omekša i poprimi jarko ružičastu boju. Ukoliko je luk tanko sečen, potrebno je da odstoji oko 1 sat, a ukoliko je deblje sečen, potrebno je da odstoji preko noći.