Veganska torta od limuna i maline
Želite li da se zasladite tortom koja je napravljena od zdravih sastojaka, a jednostavno se sprema? Isprobajte recept za vegansku tortu od limuna i maline. Bićete oduševljeni!
Sastojci:
Za tortu:
30 ml organsko suncokretovo ulje
3/4 šolje agave sirupa
210 g brašna za sve namene
1 kašika soka od limuna
prstohvat soli
1 kašičica soda bikarbone
200 ml ovsenog mleka
1 kašika rendane limunove kore
Preliv:
150 g mlevenog kokosovog šećera (umesto šećera u prahu)
*Kokosov šećer možete izblendirati i na taj način ga usitniti u prah.
2 kašike soka od limuna
sveže maline i druge bobice za preliv
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. U posudu za mešanje, sipajte organsko suncokretovo ulje, agave sirup, sok od limuna, limunovu koru i ovseno mleko dok se ravnomerno ne sjedini. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i so, zatim dodajte i vlažne sastojke. Nežno mešati sve dok smesa ne postane glatka. Premazati pleh uljem, i sipati smesu u kalup. Pecite 45-60 minuta. Ako smesa suviše brzo počne da rumeni, prekrijte kalup sa alu folijom. Kada se ispeče, izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Kada se kolač potpuno ohladi, pomešajte sok od limuna i kokosov šećer u prahu da postane glatka smesa. Preliv nanesite kašikom po vrhu torte i slobodno neka preliv curi sa strane. Posuti sa bobicama i poslužiti. Napomena: kolač možete čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi 2 dana ili u frižideru 4 dana. Šolja korišćena u receptu je 2dl.