Veganske palačinke od heljde sa borovnicama
Ko je raspoložen za slatki doručak? To što ste se opredelili za zdrav režim ishrane, koji možda podrazumeva i obroke bez glutena, ne znači da morate da se odreknete svake poslastice. Dakle, veganske palačinke od heljdinog brašna i dalje mogu da se nađu u vašem jelovniku. Jedite ih uz putere od koštunjavih plodova, javorov sirup, kakao ili voće. Moj izbor su borovnice.
Vreme pripreme: 20 minuta
Količina: 10-12 palačinki
Sastojci:
1 šolja heljdinog brašna
¾ kašike mlevenog lanenog semena
1 ¾ šolje nezaslađenog sojinog mleka
1 prstohvat soli
1 kašika kokosovog ulja, otopljenog
⅙ kašičice cimeta
1-2 kašike agava sirupa, po ukusu + još malo za serviranje
1 šolja ISC borovnica
ulje koštica grožđa ili kokosovo ulje za prženje palačinki
listići badema za serviranje
Priprema:
1. Pomešajte heljdino brašno, mleveno laneno seme, sojino mleko, kokosovo ulje, so, cimet i agava sirup. Testo bi trebalo da bude tečno, ali ne i vodenasto. Ako je previše retko, dodajte još heljdinog brašna, a ako je previše gusto, dodajte još sojinog mleka.
2. Sipajte malo ulja koštica grožđa ili kokosovog ulja u tiganj, te ostavite da se zagreje.
3. Ravnomerno sipajte ¼ šolje testa u tiganj. Pustite da se peče sve dok se ne pojave mehurići, a ivice ne postanu suve. Zatim pažljivo okrenite palačinku i pecite je još 2-3 minuta sa druge strane.
4. Pecite palačinke dok god imate testa.
5. Servirajte palačinke sa borovnicama, prelijte ih malom količinom agava sirupa, dekorišite listićima badema, i uživajte.