Zapečeni batat punjen avokadom i brokolijem
Fantastično vegansko jelo za koje su vam potrebna samo 4 sastojka – batat, brokoli, avokado i srirača sos. Obožavam batat jer je po sastavu vrlo sličan crvenom ili belom krompiru, ali sadrži mnogo više proteina. Velika razlika je i u tome što ovo slatkasto povrće ima nizak glikemijski indeks, što znači da osigurava sporiju apsorpciju glukoze, zbog čega je pogodan za ishranu dijabetičara.
Vreme pripreme: 1h 15 minuta
Količina: 3-6 porcija (ukoliko prepolovite batat)
Sastojci za batat:
3 velika batata
1 ½ šolja brokolija, cepkanih na cvetove i kuvanih na pari
1 avokado, seckan na kriške
2-3 kašike srirača sosa po batatu
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. Očistite batat i izbockajte ga viljuškom na nekoliko mesta.
3. U tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje, stavite batat i pecite ga oko 45 minuta.
4. U međuvremenu napravite srirača sos prema uputstvu koje se nalazi u nastavku recepta.
5. Pred kraj pečenja ili dok se batat hladi, skuvajte brokoli na pari, oko 2-3 minuta.
6. Isecite batat po sredini da biste napravili rupu. Napunite ga brokolijem i avokadom, te prelijte srirača sosom.
7. Poslužite i uživajte.
Sastojci za srirača sos:
½ šolje sirovog indijskog oraha, prethodno potpoljenog u vreloj vodi
1 crvena paprika, sekana na manje komade
3 čena belog luka, izgnječena
1 ½ – 2 kašičice tucane crvene paprike
1 kašičica agava sirupa
½ kašičice soli
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika paradajz paste
Priprema:
1. Sve sastojke sipajte u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
2. Probajte i prilagodite ukus po potrebi. Ostavite sa strane da se ohladi.
3. Dobijeni srirača sos poslužite uz zapečeni batat i uživajte.