DETOKS KOD KUĆE

Peršun – Kako i zbog čega ga uvrstiti u ishranu?

Peršun je jedna od onih biljaka koje često prolaze nezapaženo, iako je njegova nutritivna vrednost izuzetno visoka. Ova aromatična biljka nije samo dekoracija na tanjiru, već i moćan saveznik zdravlja. U ovom tekstu učimo poreklo peršuna, njegove brojne zdravstvene benefite, načine korišćenja u ishrani i kozmetici, kao i situacije u kojima bi njegova konzumacija mogla biti ograničena. Ako želite da saznate kako ova biljka može postati neizostavan deo vašeg jelovnika i unaprediti vaše zdravlje, nastavite sa čitanjem.

Šta je peršun i odakle potiče?

Petroselinum crispum je dvogodišnja biljka iz porodice Apiaceae, koja uključuje i celer, šargarepu i komorač. Vekovima se koristi u kulinarstvu i medicini, u mediteranskim predelima. Stari Grci su ga smatrali svetom biljkom, dok su Rimljani verovali da pročišćava telo i um. Danas se uzgaja širom sveta i koristi kao začin, a služi i kao lek i dekoracija u pripremi obroka.

Koje su zdravstvene dobrobiti peršuna?

Zdravlje srca

Bogat je folatima koji smanjuju nivo homocisteina, aminokiseline povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Kalijum u peršunu pomaže u regulaciji krvnog pritiska, dok antioksidansi štite krvne sudove od oksidativnog stresa.

Pozitivan uticaj na probavu

Visok sadržaj vlakana u peršunu podstiče varenje i sprečava zatvor. Njegova blaga diuretička svojstva stimulišu eliminaciju toksina i smanjuju nadutost.

Jačanje imuniteta

Vitamin C, koji se u peršunu nalazi u značajnim količinama, esencijalan je za snažan imunitet. Takođe, prisustvo flavonoida kao što su apigenin i luteolin pomaže u borbi protiv infekcija.

Zdravlje kože

Zahvaljujući vitaminu A i vitaminu C, ova biljka podstiče regeneraciju kože, smanjuje upale i može doprineti ujednačenom tenu.

Detoksikacija organizma

Peršun stimuliše funkciju bubrega i jetre, pomažući telu da se oslobodi toksina. Njegovo diuretičko dejstvo doprinosi smanjenju viška tečnosti u organizmu.

Poboljšanje vida

Beta-karoten iz peršuna pretvara se u vitamin A, koji je ključan za zdravlje očiju i prevenciju noćnog slepila.

Koristi u fitoterapiji

Eterična ulja iz peršuna koriste se u tradicionalnoj medicini za smanjenje upala, lečenje infekcija i podsticanje cirkulacije.

Šta se sve nalazi u peršunu?

Vitamini i minerali

Bogat je vitaminom K, vitaminom C, folatima, gvožđem, kalijumom i kalcijumom.

Antioksidansi

Sadrži moćne antioksidanse kao što su flavonoidi, karotenoidi i vitamin E, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Eterična ulja

Apigenin i miristicin su jedinjenja prisutna u peršunu koja imaju antimikrobna i antiinflamatorna svojstva.

Kako se priprema čaj od peršuna i za šta je dobar?

Čaj od peršuna priprema se jednostavno, ali njegova lekovita svojstva su izuzetno snažna. Ovaj napitak vekovima se koristi u narodnoj medicini kao prirodni diuretik, sredstvo za detoksikaciju organizma i podršku zdravlju bubrega. Osim toga, peršunov čaj može pomoći u regulisanju probave, smanjenju nadutosti i poboljšanju cirkulacije.

Postoje dva osnovna načina pripreme čaja – sa svežim i sa suvim peršunom.

Sastojci:

1 šaka svežih listova peršuna (ili 1 kašika sušenog peršuna)

250 ml vode

Po želji: kriška limuna, kašičica meda ili đumbir

Postupak:

Prokuvajte vodu i prelijte njome peršun.

Poklopite i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Procedite i, po želji, dodajte med, limun ili đumbir za dodatne zdravstvene benefite.

Za šta je dobar čaj od peršuna?

Prirodni diuretik – Stimuliše izbacivanje viška tečnosti iz organizma, pomažući kod otoka i zadržavanja vode.

Podrška bubrezima – Može pomoći u smanjenju rizika od nastanka bubrežnih kamenaca i poboljšanju funkcije bubrega.

Ublažavanje infekcija urinarnog trakta – Zbog svog antibakterijskog dejstva, može doprineti bržem oporavku kod urinarnih infekcija.

Detoksikacija jetre – Aktivira funkciju jetre i pomaže eliminaciji toksina.

Regulacija menstrualnog ciklusa – Može doprineti smanjenju menstrualnih bolova i regulaciji ciklusa.

Podrška probavi – Ublažava nadutost, podstiče rad creva i smanjuje gasove.

Smanjenje lošeg zadaha – Zbog visokog sadržaja hlorofila, može neutralisati neprijatan zadah iz usta.

Prekomerna konzumacija čaja može imati i neželjene efekte, pa se preporučuje umeren unos, i to do dve šolje dnevno.

Kako koristiti peršun u svakodnevnici?

Dodatak slatkim i slanim jelima

Koren i list peršuna se koristi u supama, salatama, umacima, ali i u smutijima i zdravim desertima.

Dodatak u čajevima i sokovima

Sok od peršuna je odličan način za povećanje unosa vitamina i minerala.

Upotreba u kozmetici

Ekstrakt peršuna koristi se u preparatima za negu kože zbog svojih antioksidativnih i osvežavajućih svojstava.

Koji su neki od najpopularnijih recepata sa peršunom?

Integralni pirinač sa rukolom, peršunom i limetom

Sastojci:

1 šolja integralnog pirinča

1½ šolje vode

3 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja

1 čen belog luka, izgnječen

2 mlada luka, iseckana na kolutove

1 kašičica izrendane kore limete

¼ do ½ kašičice himalajske soli

1½ kašika soka od limete

½ šolje peršuna, iseckanog

1 šolja rukole, sitno iseckane

prstohvat listića crvene papričice

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, malo maslinovog ulja i integralni pririnač, pa ga kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Nakon toga dodajte beli luk, mladi luk, peršun, rukolu i koru limete, te sve promešajte. Ostavite 1 minut da se ohladi, pa dodajte preostalu količinu maslinovog ulja, so, sok od limete, peršun i listiće crvene papričice. Začinite po ukusu. Servirajte.

Zeleni dresing od nane i peršuna

Vreme pripreme: 15 minuta

Količina: 4 procije

Sastojci:

½ šolje vode

1 šolja indijskih oraha

1 šolja peršunovog lišća, sitno seckanog

½ šolje svežih listova nane, sitno seckanih

½ šolje svežih listova mirođije, sitno seckanih

2 kašike vlašca, sitno seckanog

2 kašike soka od limuna + ½ kašičice rendane limunove kore

1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja

2 kašičice kapra

1 čen belog luka, izgnječen

¼ kašičice soli

prstohvat bibera

Priprema:

1. Pomešajte vodu i indijske orahe u blenderu, te blendirajte dok ne dobijete kremastu smesu.

2. Nakon toga u blender dodajte ostale sastojke i još jednom blendirajte. Ukoliko je smesa previše gusta, dodajte još vode ili ekstradevičanskog maslinovog ulja.

3. Dobijeni dresing servirajte uz povrće po želji.

Letnja limunada sa đumbirom i peršunom

Sastojci:

pola šolje svežeg lišća peršuna

sok od 1 limuna

2 cm đumbira

3 šolje hladne vode

Priprema:

Izblendirajte sve sastojke u blenderu i uživajte.

Ko ne bi trebalo i zbog čega da konzumira peršun?

Iako je izuzetno koristan za zdravlje, određene grupe ljudi treba da budu oprezne prilikom konzumacije peršuna.

Osobe sa bubrežnim oboljenjima

Zbog svog diuretičkog efekta, ova biljka može opteretiti bubrege, posebno kod osoba sa hroničnim bubrežnim bolestima. Prekomerna upotreba može izazvati neravnotežu elektrolita i dehidrataciju.

Trudnice i dojilje

Upotreba peršuna u velikim količinama može podstaći kontrakcije materice, što može povećati rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja. Iako je uobičajena upotreba peršuna u jelima bezbedna, trudnice bi trebalo da izbegavaju konzumaciju peršunovog čaja ili suplemenata na bazi peršuna bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi

Peršun sadrži visok nivo vitamina K, koji igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi. Osobe koje uzimaju antikoagulanse (poput varfarina) treba da budu oprezne sa unosom peršuna, jer može smanjiti efikasnost terapije i povećati rizik od krvnih ugrušaka.

Osobe sa niskim krvnim pritiskom

Ova biljka takođe može delovati na snižavanje krvnog pritiska, što može biti problematično za osobe koje već imaju nizak pritisak ili uzimaju lekove za njegovu regulaciju.

Osobe sa alergijama na peršun ili srodne biljke

Kod nekih ljudi, peršun može izazvati alergijske reakcije, posebno kod onih koji su osetljivi na biljke iz porodice Apiaceae (šargarepa, celer, mirođija). Simptomi mogu uključivati osip, svrab, oticanje usana i poteškoće sa disanjem.

Pre nego što uvedete ovu biljku u ishranu u većim količinama ili u obliku čaja i suplemenata, preporučuje se konsultacija sa lekarom, posebno ako imate neko od navedenih zdravstvenih stanja.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.


Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam. 

Često postavljana pitanja (FAQ)

Može li se peršun koristiti za mršavljenje?

Da, može pomoći u mršavljenju jer deluje kao prirodni diuretik, smanjuje nadutost i podržava detoksikaciju organizma.

Kako čuvati sveži peršun?

Sveži peršun (koren i list) najbolje je čuvati u frižideru, umotan u vlažan papirni ubrus ili u čaši sa vodom, kako bi ostao svež duže vreme.

Može li peršun pomoći kod problema s mokrenjem?

Zbog diuretičkih svojstava koje poseduje, konzumacija peršuna može poboljšati izbacivanje tečnosti i pomoći kod nekih problema sa mokrenjem.

Da li je bolje koristiti sveži ili sušeni peršun?

Svež peršun ima intenzivniji ukus i više vitamina C, dok sušeni sadrži koncentrisaniji ukus i ima duži rok trajanja.

Kako pripremiti čaj od peršuna?

Čaj od peršuna se priprema prelivanjem šake svežeg ili kašike sušenog peršuna sa 250 ml ključale vode, uz stajanje 5-10 minuta pre ceđenja.

Može li peršun pomoći kod anemije?

Da, jer sadrži gvožđe i vitamin C, koji poboljšava njegovu apsorpciju, te može doprineti prevenciji i ublažavanju anemije.

Da li peršun ima nuspojave?

Prekomerna konzumacija peršuna (Petroselinum crispum) može izazvati probleme sa bubrezima, sniženje krvnog pritiska, kontrakcije materice kod trudnica i poremećaj u zgrušavanju krvi.

Koliko peršuna treba konzumirati dnevno?

Preporučena količina peršuna je oko 1-2 kašike svežeg ili 1 kašičica sušenog peršuna dnevno, u sklopu uravnotežene ishrane.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 2 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vašem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

122 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.