3 načina da ojačate imunitet tokom zime

Na skali od 1 do 5 kojim brojem biste ocenili svoj imunološki sistem? Nezdrav stil života utiče na slabljenje imuniteta, te na njegovu sposobnost da se bori sa različitim patogenim mikroorganizmima. Zato je važno da ga pravilnim izborima u ishrani i drugim zdravim životnim navikama jačate, a naročito zimi, budući da smo u tom periodu godine okruženi virusima i bakterijama. Šta je imunitet, te na koja trii dodatna načina možete da ga osnažite, pročitajte u nastavku.

Šta je imunitet?

Imununološki sistem je poput mašine koja neprestano radi sa ciljem da zaštiti telo od štetnih infekcija odnosno spoljašnjih ”napadača”. Kao i svakoj mašini, i imunitetu je potrebno gorivo da bi funkcionisao. Gorivo za imununološki sistem jeste adekvatna zaliha hranljivih materija.

Kada organizam radi nesmetano, ne obraćamo pažnju na imunitet. Međutim, u slučaju slabljenja, imunološki sistem nije u stanju da se bori sa virusima, bakterijama i drugim patogenima, pa posledice na organizam mogu biti veoma ozbiljne.

Kada isti sistem koji treba da nas zaštiti ne reaguje dovoljno snažno, telo pogrešno detektuje zdrave organe i ćelije kao štetne i počinje da ih napada, što uzrokuje nastanak brojnih autoimunih bolesti poput dijabetesa tipa 1, artritisa, lupusa i mnogih drugih.

Zadatak imunološkog sistema

Neki od najvažnijih zadataka imunloškog sistema jesu:

– Borba sa patogenim mikroorganizmima kao što su gljivice, virusi, bakterije i drugo, te njihovo uklanjanje iz tela.
– Identifikacija i suprotstavljanje svim štetnim materijama prisutnim u okruženju, a koje mogu ugroziti imunitet.
– Borba sa bilo kojom bolešću koja izaziva promene u organizmu, kao što su promene na ćelijama usled pojave kancera.

Tipovi imunološkog sistema

1. Urođeni

Urođeni imunitet je vrsta imuniteta koja štiti telo od infekcija stvarajući brz odgovor imunološkog sistema kada ga patogeni mirkoorganizam napadne. Urođeni imunitet se sastoji od različitih barijera koje brane organizam od virusa, bakterija, parazita kao i bilo kojih drugih stranih materija. Takođe blokiraju njihovo širenje i kretanje po čitavom telu.

2. Adaptivni ili stečeni

Adaptivni imunitet je tip imuniteta koji se javlja nakon izlaganja organizma patogenu ili infekciji, te prilikom vakcinisanja. Zove se još i stečeni imunitet. Uglavnom se aktivira kada urođeni imunitet nije sposoban da se sam izbori sa patogenim mikroorganizmima, te pojačava ukupnu funkciju imunološkog sistema.

3. Aktivni

Aktivni imunitet je vrsta imuniteta koji nastaje kada dođemo u kontakt sa određenim štetnim patogenima. Ovim patogenima smo izloženi tokom celog dana, prilikom konzumiranja različite hrane, disanja, kao i prilikom dodirivanja stvari u svom okruženju. Srećom, većina tih patogena neće uzrokovati bolesti.

Druga ključna funkcija koju obavlja aktivni imunitet je dugotrajna zaštita organizma u vidu imunološkog pamćenja. Ova memorija sadrži B i T ćelije, čiji je zadatak prepoznavanje patogenih mikroorganizama. Iako one cirkulišu u ljudskom telu na veoma niskom nivou, kada osete spoljašnju pretnju počinju da se umnožavaju i šalju signale svim drugim organima imunološkog sistema da se aktiviraju.

4. Pasivni

Pasivni imunitet je vrsta imuniteta koji se postiže različitim metodama kao što je na primer dojenje, a ne sopstvenim imunološkim sistemom. Za razliku od aktivnog imuniteta, pasivni imunitet je kratkotrajan, jer se antitela u ovoj vrsti imuniteta ne obnavljaju neprekidno.

3 načina da ojačate imunitet tokom zime

1. Suplement vitamina D3

Vitamin D je neophodan za pravilnu imunološku funkciju, a najvećoj meri ga dobijamo od sunca. Njegov nedostatak može da umanji sposobnosti tela da pravilno reaguje na infekciju. Budući da zimi nema dovoljno sunčeve svetlosti, potrebno je da vitamin D unosite putem hrane ili suplemenata. Suplement vitamina D postoji u dva glavna oblika: vitamin D2 i vitamin D3. Uvek se odlučite za vitamin D3, jer značajnije poboljšava ukupan nivo ovog vitamina u organizmu. U svakom slučaju nemojte uključivati suplemente pre nego što se konsultujete sa lekarom.

2. Hrana bogata cinkom

Istraživanja su pokazala da cink može da ojača imunološki sistem. Zato u jelovnik uključite hranu koja ga sadrži. Namirnice bogate cinkom su govedina i dr. vrste mesa, jaja, školjke, mahunarke, indijski orah i semenke suncokreta.

3. Dovoljna količina sna

Adekvatan san je neophodan za optimalno zdravlje. Tokom zimskih meseci, kada smo više izloženi patogenim mikroorganizmima, adekvatan san može biti presudan za podršku imunološkom sistemu. Jedna velika studija otkrila je da žene koje spavaju manje od pet sati noću imaju značajno veće šanse (70%) da razviju upalu pluća u poređenju sa ženama koje spavaju osam sati.

Takođe vam savetujem da na ovom linku preuzmete moju besplatnu e-knjigu ”30 saveta za jačanje imuniteta”, koja sadrži brojne preporuke kako ojačati imunološki sistem promenom životnih navika. Osim toga, putem ovog linka možete da se prijavite na ”5 dana detoks program”, čiji se obroci sastoje od namirnica bogatih brojnim nutrijentima, koji jačaju imunitet.