5 najvažnijih antioksidanasa
U jednom od prethodnih blog postova pisala sam o antioksidansima, te o njihovoj vezi sa slobodnim radikalima, a u ovom sam izdvojila 5 najvažnijih antioksidanasa.
Šta su antioksidansi i koja je njihova funkcija?
Antioksidansi su molekuli koji se bore sa slobodnim radikalima u telu.
Naime, prilikom metabolizma kiseonika u organizmu se stvaraju nestabilni molekuli poznati kao slobodni radikali. Slobodni radikali preuzimaju elektrone od drugih molekula, uzrokujući oštećenje ćelijskih membrana, DNK, ćelijskih proteina i lipida. Povezani su sa brojnim bolestima, uključujući dijabetes, srčana oboljenja i rak.
Šta uzrokuje nakupljanje slobodnih radikala?
Postoje brojni faktori koji mogu uzrokovati nakupljanja slobodnih radikala u organizmu, a ovo su najčešći:
– hrana koju jedemo
– zagađenje životne sredine
– stres
– unutrašnji metabolički procesi u telu
– UV zračenje
Nakupljanje slobodnih radikala negativno utiče na telo i može uzrokovati razvoj nekoliko bolesti, uključujući:
– upalu zglobova
– oštećenje nervnih ćelija u mozgu
– povećan rizik za nastanak srčanih oboljenja
– ubrzano starenje
Kako se borimo sa slobodnim radikalima?
Antioksidansi nam pomažu da se borimo sa slobodnim radikalima. Oni neutraliziraju oštećenja uklanjanjem slobodnih radikala iz tela i neophodni su za blistavu kožu, zdrav imunološki sistem i celokupno zdravlje organizma.
5 NAJVAŽNIJIH ANTIOKSIDANASA
Ovih 5 antioksidanasa sam izdvojila kao najvažnije s obzirom na njihovu ulogu u čovekovom organizmu.
1. Vitamin A
Vitamin A je neophodan je za dobar vid i mladalački izgled. S obzirom na to da je rastvorljiv u mastima, potrebno je da ga unosite u organizam u kombinaciji sa zdravim mastima poput avokada, maslinovog ulja ili orašastih plodova.
U namirnice koje sadrže vitamin A spadaju:
– šargarepa
– losos
– jetra
– žumance
– mango
– bundeva
– crvena paprika
– spanać
– batat
2. Vitamin C
Osim za jak imunološki sistem, vitamin C je neophodan za zdravu i sjajnu kožu, jer podržava proizvodnju kolagena, koji smanjuje vidljivost bora i usporava proces starenja.
Izvori vitamina C u hrani su:
– bobičasto voće
– brokoli
– prokelj
– paprika
– citrusi
– kivi
– paradajz
3. Vitamin E
Vitamin E je snažan antioksidans rastvorljiv u mastima. Takođe predstavlja odlično sredstvo u borbi sa slobodnim radikalima. Ublažava oksidativno oštećenje ćelija, te pomaže u prirodnom zarastanju rana i obnavljanju kože.
U namirnice koje sadrže vitamin E spadaju:
– bademi
– avokado
– jaja
– lešnici
– zeleno lisnato povrće
– mahunarke
– suncokretove semenke
– orasi
4. Selen
Selen je moćan antioksidans koji igra vitalnu ulogu u metabolizmu i funkciji štitne žlezde. Osim toga jača imunološki sistem, sprečava pojavu akni, te smanjuje razgradnju kolagena.
Izvori selena u hrani su:
– pasulj
– brazilski orasi
– piletina
– crveno meso
– sardine
– tuna
– integralne žitarice
5. Cink
Cink obnavlja ćelije, reguliše rad štitne žlezde i veoma često se koristi u prevenciji prehlada i raznih hroničnih infekcija. Obnavlja tkiva, te pospešuje zarastanje rana.
Namirnice koje sadrže cink su:
– mahunarke
– ostrige
– seme bundeve
– crveno meso
– plodovi mora