5 vrsta povrća za bolju probavu

Uključivanje raznolikog povrća u ishranu odličan je način da poboljšate sposobnost tela da efikasno obrađuje hranljive sastojke. Za bolju probavu vam mogu pomoći naročito ovih 5 vrsta povrća o kojima pišem u ovom blogu.

Voće, povrće, mahunarke i žitarice sadrže biljna vlakna koja čiste creva, te pomažu da se štetne materije kreću kroz creva i naposletku izluče iz organizma. Ona sprečavaju zatvor, a takođe upijaju višak vode iz creva koja može uzrokovati dijareju.

Pozitivan efekat na digestivni trakt naročito imaju ove vrste povrća.

1. Artičoka

Osim biljnih vlakana artičoke sadrže i velike količine prebiotika i probiotika, koji pospešuju proizvodnju dobrih bakterija u crevima i time poboljšavaju probavu. Studije pokazuju da artičoke zapravo mogu pomoći u kontroli simptoma sindroma iritabilnog creva, uključujući bolove u stomaku, nadimanje i dijareju.

Artičoke možete da dodate u salate, potaže, ali i da ih poslužite kuvane kao prilog uz glavni obrok. Takođe vam savetujem da napravite umak od artičoka i indijskih oraha kako biste uneli dodatnu dozu biljnih vlakana.

2. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće ne sadrži samo veliku količinu vitamina, minerala, fitonutrijenata i antioksidanasa, već i mnogo biljnih vlakana.

U pitanju su nerastvorljiva vlakna. Iako to zvuči kao da je ovo povrće teško svarljivo, zapravo pomaže crevima da potiskuju otpad kroz digestivni trakt iz tela.

Zeleno lisnato povrće je odličan sastojak za razne salate, a možete ga dodati u smutije, potaže, ali i kao prilog uz glavno jelo.

3. Bundeva

Sve vrste bundeve sadrže mnogo više rastvorljivih nego nerastvorljivih vlakana.

Ova vrsta vlakana se rastvara u vodi, što znači da vam bundeva u određenim količinama može pomoći da dijareju ili zatvor držite pod kontrolom.

Bundevu možete peći, pasirati u kašu poput pire krompira, te dodati u potaže i smutije.

4. Brokoli

Brokoli sadrži velike količine biljnih vlakana, podstiče stvaranje dobrih bakterija u crevima, te time pozitivno utiče na probavu.

Ljudi često imaju problem sa tolerisanjem teško svarljivog povrća poput brokolija u sirovom obliku. U toj formi može da uzrokuje nadimanje i gasove. Da biste to sprečili jednostavno ga kuvajte.

Jedite brokoli kuvan na pari ili pečen sa malo balzamiko sirćeta ili maslinovog ulja. Možete da napravite pirinač od brokolija, a i da ga dodate u potaže.

5. Celer

Budući da je bogat antioksidansima, antiinflamatornim hranljivim sastojcima i rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima celer je odlično povrće za bolju probavu.

Vrsta polisaharida (ili šećera) u celeru takođe može poboljšati sluznicu želuca i smanjiti rizik za razvoj čira na želucu. Osim toga celer se sastoji od oko 95% vode, zbog čega poboljšava hidrataciju organizma. Što više vode unosite, to se hrana bolje kreće kroz digestivni sistem.