fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

Beta-glukani jačaju imunitet

Jeste li ikada čuli za beta-glukane? Beta-glukani jačaju imunitet, snižavaju nivo holesterola i kontrolišu nivo šećera u krvi.

Šta su beta-glukani?

Postoje dve glavne kategorije dijetalnih vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Unutar svake kategorije postoje različite vrste.

Beta-glukan je jedan oblik rastvorljivih dijetalnih vlakana koji reguliše nivo holesterola i jača zdravlje srca. Kao mnoga vlakna, i beta-glukani su dostupni i u formi suplemenata. Takođe se nalaze u integralnim žitaricama – ovsu, pšenici i ječmu. Pekarski kvasac i neke vrste gljiva, poput maitake i reiši gljiva, sadrže beta-glukane.

Zašto su nam potrebna vlakna?

Vlakna pomažu telu da snizi holesterol i kontroliše nivo šećera u krvi. Takođe pomažu u prevenciji i suzbijanju konstipacije, kao i kod problema sa crevima. Održavaju zdrave bakterije u crevima i pomažu u kontroli telesne težine.

Koje su zdravstvene prednosti beta-glukana?

Jačaju zdravlje srca

Postoje čvrsti dokazi da beta-glukani poboljšavaju zdravlje srca. Nekoliko studija utvrdilo je da beta-glukani mogu sniziti nivo holesterola i triglicerida. U okviru jednog istraživanja utvrđeno je da jedenje ovsene kaše sa najmanje 3 g beta-glukana dnevno smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) između 5 i 7 %.

Regulišu nivo šećera u krvi

Beta-glukani takođe mogu da umanje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Osim toga, regulišu nivo šećera u krvi osobama koje već imaju dijabetes.

Stimulišu imunološki sistem

Brojni istraživači veruju da beta-glukani jačaju imunitet. Naučnici smatraju da beta-glukani imaju mogućnost da stimulišu imunološki sistem i time pomognu telu da se efikasnije bori za bolestima i infekcijama.

Kako funkcionišu beta-glukani?

Budući da spadaju u rastvorljiva vlakna, beta-glukani usporavaju transport hrane u crevima. To znači da telu treba više vremena da probavi hranu, koja ih sadrži. Spora probava usporava apsorpciju šećera, pa se na taj način, smanjuje mogućnost naglog porasta šećera u krvi. Zahvaljujući tome beta-glukani održavaju nivo šećera u krvi stabilnim. Pored toga, ova vlakna prolaze kroz ceo probavni trakt, pa izbacuju holesterol sa sobom, snižavajući njihov nivo u krvi.

Beta-glukan se prirodno nalazi u nekim namirnicama. Ukoliko odlučite da konzumirate suplemente, konsultujte se sa lekarom.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.