Da li znate šta je kvercetin?
U ovom tekstu vam pišem o kvercetinu, moćnom bioflavonoidu koji je prirodno prisutan u voću, povrću i žitaricama, te je izuzetno koristan zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.
Šta je kvercetin?
Kvercetin (quercetin) je jedan od najistaknutijih biljnih flavonoida. Zaštita našeg zdravlja umnogome zavisi od ovog biološki aktivnog molekula, koji poseduje raznolika terapetuska svojstva. U pitanju je prirodni pigment, zahvaljujući kojem biljke imaju živopisne boje, od crvene do zelene i žute.
Ovaj bioflavonoid deluje kao antioksidans, te efikasno neutrališe štetno delovanje slobodnih radikala, molekula koje mogu izazvati oksidativno oštećenje ćelija i tkiva, što utiče na proces starenja i povećava rizik od razvoja širokog spektra bolesti, uključujući kardiovaskularne, neurodegenerativne poremećaje i neke vrste karcinoma. Osim toga, smanjuje upale u telu, koje mogu dovesti do hroničnih stanja i bolova.
Poznato je da kvercetin može pozitivno uticati na zdravlje srca, poboljšavajući cirkulaciju i smanjujući krvni pritisak, te pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, što ga čini važnim dodatkom u ishrani ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.
Osim što deluje kao antioksidans i antiinflamatorno sredstvo, kvercetin može imati i antihistaminske efekte, što ga čini korisnim u ublažavanju simptoma alergije, kao što su kijanje, svrab, curenje nosa i iritacija očiju. Poseduje sposobnost izmene imunološkog odgovora organizma, što ga čini predmetom interesovanja u istraživanjima koja se bave respiratornim bolestima i autoimunim poremećajima.
U poslednje vreme je sve veće interesovanje za ovaj biljni flavonoid, te je zbog toga danas kvercetin dostupan u raznim oblicima. Ti proizvodi uključuju suplemente u vidu kapsula, koji omogućavaju lako dodavanje ovog moćnog antioksidansa u svakodnevnu ishranu, čime se potencira unapređenje zdravstvenog stanja i prevencija mnogih zdravstvenih problema.
Gde se nalazi?
Najviše ga ima u voću, povrću, te u pojedinim žitaricama. Sastav crvenog luka poseduje najveću količinu ovog bioflavonoida, a ima ga dosta i u jabukama, bobičastom voću, kupusu, crnom čaju, crvenom vinu i dr.
Ovo je ponovna potvrda da pravilna ishrana može uticati na prevenciju i lečenje brojnih zdravstvenih stanja. Kvercetin je samo jedna karika u lancu neophodnom za normalno funkcionisanje organizma. Trudite se da što manje jedete industrijsku hranu, jer ona ne poseduje nutrijente potrebne vašem telu.
Kako biste ekstrahovali kvercetin iz crnog luka, dovoljno je da stavite jednu do dve glavice u supu ili čorbu. Važno je da u vodu ubacite luk sa ljuskom, jer se u ljusci nalazi najveća doza kvercetina. Ljusku možete ukloniti tek nakon što supa počne da ključa.
Za šta možemo da ga koristimo?
Koristi se za ublažavanje simptoma alergije, prevenciju srčanih oboljenja, te kao pomoć u održavanju optimalnog zdravlja imunološkog sistema. Osim toga, istraživanja sugerišu da kvercetin može imati antiinflamatorne efekte i potencijalno delovati kao prirodni antihistaminik.
Zdravstveni benefiti
Benefit #1
Doprinosi smanjenju upalnih procesa u organizmu, što je od ključne važnosti za sprečavanje mnogih hroničnih stanja, poput srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, i određenih vrsta karcinoma.
Benefit #2
Poboljšava fizičke performanse i izdržljivost. To znači povećanje proizvodnje mitohondrija u mišićnim ćelijama, što je esencijalno za proizvodnju energije.
Benefit #3
Utiče na zdravlje mozga, promovišući neuroprotektivne efekte koji mogu umanjiti rizik od neurodegenerativnih oboljenja, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Benefit #4
Istraživanja pokazuju da ovaj biljni flavonoid svojim svojstvima može potencijalno da spreči i rak prostate, tako što utiče na širenje, odnosno smanjuje širenje kancerogenih ćelija.
Kako funkcioniše kao antioksidans?
Ovaj moćni bioflavonoid deluje na više načina kada je u pitanju borba protiv oksidativnog stresa i slobodnih radikala, koji su ključni faktori u patogenezi mnogih hroničnih bolesti.
Na molekularnom nivou, kvercetin direktno neutrališe slobodne radikale pre nego što oni mogu da izazovu oštećenja ćelija i DNK. Ova direktna interakcija pomaže u sprečavanju lančane reakcije oksidativnog stresa, koja može dovesti do široko rasprostranjenog oštećenja ćelijskih struktura, uključujući lipide, proteine i nukleinske kiseline.
Pored toga, kvercetin stimuliše aktivnost enzima antioksidativne odbrane u organizmu. To uključuje enzime kao što su superoksid dismutaza (SOD), katalaza (CAT) i glutation peroksidaza (GPx), koji igraju ključnu ulogu u detoksikaciji i eliminaciji slobodnih radikala. To u budućnosti znači povećanje prirodne odbrambene sposobnosti organizma da se odupre oksidativnom stresu.
Još jedan značajan aspekt delovanja kvercetina kao antioksidansa je njegova sposobnost da utiče i menja signalne puteve unutar ćelija, koji su odgovorni za upalne odgovore i ćelijsku smrt. Osim toga, može izmeniti putanje koje pokreću upalne citokine, smanjujući na taj način upalu i štiteći ćelije od preuranjene smrti uzrokovane stresom ili toksičnim agensima.
Dodatno, ima ulogu u očuvanju mitohondrijske funkcije, što je od vitalnog značaja za proizvodnju energije unutar ćelija. Održavanjem zdravlja mitohondrija, kvercetin pomaže u optimizaciji energetske efikasnosti ćelija i smanjenju proizvodnje reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), koje nastaju kao nusprodukti metabolizma.
Kroz ove mehanizme, kvercetin štiti ćelije i DNK od oksidativnih oštećenja, te unapređuje ćelijsku funkciju, doprinoseći opštem poboljšanju zdravlja i vitalnosti. Ovi efekti čine kvercetin izuzetno vrednim u prevenciji i potencijalnom tretmanu različitih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, neurodegeneraciju, i neke oblike karcinoma, naglašavajući njegovu ulogu u strategijama za očuvanje zdravlja i prevenciju drugih oboljenja.
Da li ga možemo koristiti kao suplement?
Kvercetin je dostupan u obliku suplementa, što ga čini praktičnim dodatkom ishrani za one čija ishrana ne sadrži dovoljnu količinu ovog flavonoida, a često se koristi i u sportu (za sportiste) jer poboljšava oksidaciju masti, povećava energiju i termogenezu. Međutim, pre upotrebe suplemenata, važno je konsultovati se sa lekarom, posebno ako već uzimate neke lekove, zbog potencijalnih interakcija.
Ko sam ja?
Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.
Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.