fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Đumbir – Za koga je božanski lek, a ko bi trebalo da ga izbegava?

Đumbir, poznat kao jedan od najmoćnijih prirodnih lekova, vekovima je korišćen zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi. Ali, kao i svaka druga biljka, i ova, pored prednosti, ima i neka ograničenja. U ovom tekstu prolazim kroz sve aspekte đumbira, od njegovih nutritivnih svojstava, benefita po zdravlje, i do toga ko bi trebao da ga izbegava.

Šta je đumbir?

U pitanju je cvetna biljka (Zingiber officinale) čiji je koren poznat po svojoj oštroj i aromatičnoj aromi. Ovaj rizom se koristi kao začin i lek u mnogim kulturama širom sveta, posebno u azijskoj kuhinji i tradicionalnoj medicini.

Kakav je nutritivni sastav đumbira?

Đumbir je bogat esencijalnim uljima, vitaminima i mineralima. Sadrži gingerol, spoj koji ima snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Osim toga, đumbir je dobar izvor vitamina B6, magnezijuma, mangana i bakra.

Benefiti po zdravlje

Protivupalna svojstva

Gingerol, glavni bioaktivni spoj u đumbiru, ima snažna protivupalna svojstva, tako što pomaže u smanjenju istih i može biti koristan u tretmanu stanja kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Regulacija probavnog sistema

Đumbir je poznat po svojoj sposobnosti da smiruje probavni sistem, pomaže u ublažavanju mučnine i smanjuje nadutost.

Antioksidativna svojstva

Kao snažan antioksidans, đumbir doprinosi  neutralizaciji slobodnih radikala u telu, što može smanjiti rizik od hroničnih bolesti i usporiti proces starenja.

Poboljšavanje imunog sistema

Đumbir ima imunomodulatorna svojstva koja mogu pomoći u jačanju imunog sistema. Redovna konzumacija može smanjiti učestalost prehlada i infekcija.

Regulisanje nivoa šećera u krvi

Neka istraživanja su pokazala da đumbir može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i poboljšanju različitih markera za dijabetes tipa 2.

Ublažava simptome artritisa

Protivupalna svojstva đumbira mogu pomoći u ublažavanju bola i ukočenosti povezanih sa artritisom, a redovna konzumacija može smanjiti simptome osteoartritisa.

Ublažava menstrualne bolove

Đumbir se često koristi kao prirodni lek za menstrualne bolove i prema nekim studijama, efikasnost mu je na nivou nekih nesteroidnih antiinflamatornih lekovi (NSAID).

Doprinosi mršavljenju

Đumbir može pomoći u regulaciji telesne težine. Podstiče metabolizam, smanjuje osećaj gladi i povećava sagorevanje masti.

Kako đumbir može da se koristi u svakodnevnici?

Svež đumbir

Svež đumbir je najčešći oblik koji se koristi u kulinarstvu i medicini. Može se dodavati u sokove, čajeve, smutije ili koristiti kao začin u jelima.

Sušeni đumbir

Sušeni đumbir zadržava većinu svojih nutritivnih svojstava i koristi se u pripremi raznih jela, posebno u pečenju.

Đumbir u prahu

Đumbir u prahu je praktičan za korišćenje i često se dodaje u čajeve, pečenja i razne recepte za peciva.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je popularan napitak koji pruža mnoge zdravstvene koristi, a može se pripremati od sveže ili sušene biljke.

Đumbir kao deo suplemenata

Đumbir se takođe može naći u obliku suplemenata, često u kombinaciji sa drugim biljkama i hranjivim materijama.

Kako oljuštiti i pripremiti svež đumbir?

Oljuštiti svež đumbir može biti jednostavan proces, ali je potrebno da koristite kašiku umesto noža. Kašikom lagano stružite koru dok ne stignete do unutrašnjosti. Nakon toga, đumbir možete seći, rendati ili koristiti cele komade u različitim jelima.

Kako da zavolite čaj od đumbira?

Ako niste ljubitelj intenzivnog ukusa đumbira, pokušajte da ga kombinujete sa drugim biljkama i začinima. Dodajte med, limun, ili mentu kako biste ublažili ukus i učinili čaj manje intenzivnog ukusa.

Đumbir i med – kakav je njihov zajednički uticaj?

Kombinacija đumbira i meda pruža snažan imunološki poticaj. Med dodaje prirodnu slatkoću i antibakterijska svojstva, dok đumbir doprinosi protivupalnim i antioksidativnim efektima.

Kako se đumbir može koristiti u kuhinji?

Đumbir je izuzetno svestran začin koji se može koristiti u raznim jelima. U nastavku izdvajam nekoliko zdravih recepata.

H3: Ovsena kaša sa kruškom i đumbirom

SASTOJCI:
6 kašika ovsenih pahuljica
1 kruška, seckana na kockice
1 cm rendanog đumbira
1 ravna kašičica cimeta
1 kašika agava sirupa
1 kašika kokosovog ulja
2 dl vode

PRIPREMA:
1. Skuvajte ovsene pahuljice u vodi, te dodajte agava sirup, kokosovo ulje, cimet, ⅔ iseckane kruške i đumbir.
2. Servirajte toplu ovsenu kašu u činiji, a po vrhu pospite preostalu količinu iseckane kruške i malo cimeta.
3. Poslužite i uživajte.

Potaž od šargarepe i đumbira

SASTOJCI:
1 kašika maslinovog ulja
1 crveni luk, sitno seckan
3 čena belog luka
1 kesa ISC izrendane šargarepe
3 cm korena đumbira, seckanog na komadiće
1 kašika jabukovog sirćeta ili sveže isceđenog soka od narandže
3-4 šolje bujona od povrća ili vode
prstohvat himalajske soli
1 šaka svežeg peršunovog lišća
½ limuna, sok
prstohvat crnog bibera, crvene tucane paprike i crnog susama za dekoraciju

PRIPREMA:
Zagrejte maslinovo ulje u šerpi na srednjoj temperaturi. Dodajte crveni luk, so i biber, te dinstajte dok luk ne omekša, uz povremeno mešanje, oko 8 minuta. Zatim, dodajte beli luk i izrendanu ISC šargarepu, pa nastavite da dinstate još oko 8 minuta. Nakon toga, u šerpu sipajte mleveni đumbir, jabukovo sirće i 3-4 šolje bujona od povrća. Smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta, dok šargarepa ne omekša. Pomerite supu sa ringle, te je pustite da se ohladi, pa je prespite u blender. Blendirajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte začine i limunov sok. Preko potaža serviranog u tanjir pospite biber, crvenu tucanu papriku i crni susam. Uživajte.

Pirinčane nudle sa sosom od đumbira i šitake pečurkama

VREME PRIPREME: 30 minuta

KOLIČINA: 4 porcije

SASTOJCI:
½ šolje soja sosa
¼ šolje agava sirupa
⅓ šolje vode
4 kašike jabukovog sirćeta
3 kašike putera od kikirikija
2 kašike svežeg đumbira, rendanog
3 čena belog luka, izgnječena
2 kašike maslinovog ulja
2 crna luka, sitno seckana
3 šolje šitake pečuraka, krupno seckanih ili u komadu
2 kašike belog susama230 g pirinčanih nudli
1 ½ šolja bujona od povrća ili 1 ½ šolja vode
2 šolje baby spanaća, krupno seckanog

SASTOJCI ZA SERVIRANJE (opciono):
2 mlada luka, sitno seckana
2 cm svežeg đumbira, seckanog na tanke kriške
prstohvat mlevene čili papričice

PRIPREMA:
1. Da biste napravili sos od đumbira, u posudi pomešajte soja sos, agava sirup, jabukovo sirće, puter od kikirikija, 1 kašiku rendanog đumbira, 1 čen belog luka i ⅓ šolje vode. Ostavite sa strane.
2. Pirinčane nudle prelijte sa 1l kipuće vode ili ih skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite ih i ostavite sa strane.
3. Zagrejte maslinovo ulje u velikom dubljem tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte šitake pečurke. Dinstajte ih oko 5 minuta ili dok ne porumene. Zatim dodajte crni luk, 1 kašiku rendanog đumbira i preostala 2 čena belog luka. Dinstajte još 4-5 minuta, dok pečurke ne počnu da se karamelizuju.
4. Dodajte sos od đumbira i bujon ili vodu preko šitake pečuraka, te kada provri ubacite spanać i dinstajte dok se spanać ne skuva.
5. Dodajte susam i promešajte.
6. Dodajte nudle, promešajte ih kako bi se sjedinile sa sosom i kuvajte još 2-3 minuta. Sklonite nudle sa ringle.
7. Poslužite uz sitno seckani mladi luk, mlevenu čili papričicu i seckani đumbir po ukusu. Uživajte.

Dresing od susama i đumbira

VREME PRIPREME: 15 minuta

KOLIČINA: oko 100 ml

SASTOJCI:
3 kašike tahini paste
2 kašike susamovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika tamari sosa
1 kašičica đumbira, mlevenog
1 kašičica agava sirupa
1-3 kašike vode

PRIPREMA:
1. U manju posudu sipajte tahini pastu, susamovo ulje, jabukovo sirće, tamari sos, đumbir, agava sirup i 1 kašiku vode, te mešajte dok se sastojci ne sjedine.
2. Ukoliko je dresing suviše gust, dodajte još 1-2 kašike vode.
3. Servirajte uz svoje omiljeno jelo i uživajte.

Božićni veganski cheesecake sa đumbirom i limunom

VREME PRIPREME: 1h 45 minuta i 2h za hlađenje

KOLIČINA: 8-10 parčeta

SASTOJCI ZA KORU:
1 ¼ šolje oraha
1 ½ šolja bademovog brašna
⅓ šolje kokosovog šećera
1 ½ kašičica đumbira, mlevenog
1 kašičica cimeta, mlevenog
¼ kašičice karanfilića, mlevenog
¼ kašičice muskatnog oraščića, mlevenog
⅛ kašičice soli
⅓ šolje kokosovog ulja, otopljenog
1 kašika agava sirupa

SASTOJCI ZA FIL:
1 šolja indijskog oraha (prethodno potopljenog u vodi tokom noći)
1 ¾ šolje kokosovog krema
½ šolje agava sirupa
1 kašika ekstrakta vanile
4 kašike soka od ISC limuna
1 kašika kore ISC limuna, rendane
3 kašike tapioka brašna

SASTOJCI ZA DEKORACIJU:
orasi, sitno seckani
listići kokosa, sitno seckani
listovi mente

PRIPREMA:
1. Zagrejte rernu na 180 ºC, te dno pleha za tortu prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
2. Stavite orahe u procesor za hranu, te blendirajte dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte ostale suve sastojke za koru, te blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga, u dobijenu smesu sipajte kokosovo ulje i agava sirup, te još jednom izblendirajte sastojke. Dobijeno testo treba da bude glatko a čvrsto. Ako to nije slučaj, dodajte još 1 kašiku otopljenog kokosovog ulja.
3. Polovinu dobijenog testa ravnomerno rasporedite na dno pleha, a ostatak nanesite na obod, tako da napravite podignutu koru torte.
4. Stavite pleh u rernu i pecite testo za koru 12-15 minuta, odnosno dok vrhovi testa za koru ne počnu da rumene.
5. Dobijenu koru izvadite iz rerne, te je ostavite sa strane da se ohladi na 10 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 160 ºC.
6. Sve sastojke za fil sipajte u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
7. Nakon što se kora ohladi, preko nje sipajte dobijeni fil, te pleh ponovo stavite u rernu i pecite oko 1 sat.
8. Isključite rernu, ostavite veganski cheesecake da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ga stavite u frižider da se stegne na najmanje 1 sat.
9. Dobijeni veganski cheesecake pospite orasima, listićima kokosa, te ukrasite listovima mente.
10. Poslužite i uživajte.

Potražite još ideja na mom sajtu, kako sve možete koristiti đumbir u svakodnevnoj ishrani.

Ko ne sme da konzumira đumbir?

Ova biljka može povećati rizik od krvarenja jer deluje kao prirodni antikoagulans. Stoga, kada se koristi u kombinaciji sa lekovima koji imaju sličan efekat, može doći do nepovoljnih hemoragijskih komplikacija, te je preporučljivo konsultovati se sa lekarom pre nego što se đumbir uključi u ishranu, posebno u većim količinama.

Osobe sa kamenom u bubregu

Đumbir sadrži oksalate, koji mogu pogoršati simptome kod osoba sa kamenom u bubregu i stvoriti određene probleme opasne po zdravlje čoveka. Oksalati se mogu kombinovati sa kalcijumom u telu i formirati kamenčiće, što može izazvati bol i nelagodnost. Osobe koje su sklone ovim problemima ili već imaju postojeću dijagnozu, treba da izbegavaju konzumaciju đumbira ili da ga koriste u veoma malim količinama.

Ljudi sa hipertenzijom

Đumbir ima sposobnost da snižava krvni pritisak, što može biti problematično za osobe koje već uzimaju lekove za hipertenziju. Kod ljudi sa niskim krvnim pritiskom ili onih koji uzimaju antihipertenzive, konzumacija đumbira može dovesti do prekomernog smanjenja krvnog pritiska. Pre uvođenja đumbira u ishranu, osobe sa hipertenzijom treba da se posavetuju sa lekarom.

Dojilje

Iako je umeren unos đumbira generalno bezbedan po zdravlje i tokom dojenja, preporučuje se da dojilje budu oprezne i da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego što počnu da ga koriste u većim količinama. Đumbir može uzrokovati povremene probavne smetnje kod majki, što može uticati na bebu kroz mleko. 

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam. 

Često postavljana pitanja (FAQ)

Koje su glavne zdravstvene koristi đumbira?
  • Smanjenje upala: Zahvaljujući antiinflamatornim svojstvima, može pomoći u ublažavanju simptoma bolesti poput artritisa i osteoartritisa.
  • Poboljšanje probave: Olakšava probavne smetnje, smanjuje nadutost i ublažava mučninu.
  • Podrška imunološkom sistemu: Kao antioksidans, pomaže u jačanju imunološkog sistema i štiti telo od infekcija.
  • Regulacija nivoa šećera u krvi: Pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju insulinske osetljivosti.
  • Pomoć pri mršavljenju: Može povećati osećaj sitosti i ubrzati metabolizam, što doprinosi mršavljenju.
Kako đumbir pomaže u ublažavanju mučnine?
Gingerol, glavni aktivni sastojak u đumbiru, deluje na gastrointestinalni sistem, pomažući u smanjenju osećaja mučnine i povraćanja. To je posebno korisno za trudnice koje pate od jutarnje mučnine.
Da li đumbir može smanjiti upalu u telu?
Da, ova biljka ima snažna protivupalna svojstva. Gingerol i drugi aktivni sastojci u đumbiru mogu smanjiti proizvodnju upalnih molekula u telu, što može pomoći u smanjenju hroničnih upalnih stanja, kao što su artritis i druge inflamatorne bolesti.
Koje su preporučene dnevne doze đumbira?
Preporučena dnevna doza đumbira zavisi od forme u kojoj se koristi. Unos od 1-3 grama svežeg đumbira dnevno smatra se sigurnim i efikasnim za većinu ljudi. Međutim, kada se koristi u obliku praha ili sušenog đumbira, preporučuje se manja količina. Važno je prilagoditi dozu prema individualnim potrebama i zdravstvenim stanjima.
Koje su moguće nuspojave konzumacije đumbira?
Iako je generalno bezbedan za većinu ljudi, prekomerna konzumacija može izazvati nuspojave kao što su:
  • Kiselina: Đumbir može uzrokovati osećaj peckanja u stomaku kod nekih osoba.
  • Dijareja: Velike količine đumbira mogu izazvati proliv.
  • Iritacija stomaka: Prekomerna upotreba može izazvati nelagodnost i bol u stomaku.
Da li je čaj od đumbira efikasan kao svež đumbir?
Čaj od đumbira pruža mnoge slične koristi kao svež plod, ali efikasnost može biti nešto manja zbog procesa pripreme. Ipak, čaj je odličan način da se unese đumbir, naročito za one koji preferiraju blagi i osvežavajući napitak, a takođe može pomoći u ublažavanju mučnine, poboljšanju probave i pružanju antiinflamatornih efekata.
Kako se đumbir koristi u kuhinji?
  • Svež đumbir: Dodaje se u supe, čorbe, marinade.
  • Sušeni đumbir: Koristi se u pečenju, prilikom pripreme začina i u receptima za kolače.
  • Đumbir u prahu: Dodaje se u smutije, čajeve i uz razne začine za jela.
  • Čaj od đumbira: Može se pripremiti od svežeg ili sušenog đumbira i koristi se kao osvežavajući napitak.
Koje vitamine i minerale sadrži đumbir?
Ova biljka je bogata raznim hranljivim materijama koje doprinose njenim zdravstvenim prednostima. Sadrži vitamin B6, koji igra ključnu ulogu u metabolizmu i funkciji nervnog sistema. Magnezijum prisutan u đumbiru podržava funkciju mišića i nervnog sistema, dok mangan pomaže metabolizmu i pruža antioksidativnu zaštitu. Takođe sadrži bakar koji doprinosi proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i održavanju zdravlja kostiju, čineći đumbir izuzetno korisnim dodatkom ishrani.
Da li je đumbir bezbedan za trudnice?
Umeren unos je obično bezbedan za trudnice i može pomoći u ublažavanju jutarnje mučnine. Međutim, pre nego što se započne sa konzumacijom većih količina, trudnice bi trebale da se posavetuju sa svojim lekarom.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 6 Prosečna ocena: 3.8]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.