Jesenje kombinacije namirnica za optimalno zdravlje

Budući da nam dolaze hladni dani predlažem vam da praktikujete sledeće jesenje kombinacije namirnica, koje uključuju hranu koja greje telo, kako biste što bolje regulisali unutrašnju telesnu temperaturu.

Kada spoljašnja temperatura padne, telo usporava metabolizam kako bi sačuvalo energiju i toplotu, zato nam je potrebna hrana koja će nam povećati otpornost na hladnoću, ali i ojačati imunitet.

Hrana koja greje ne uključuje samo namirnice vruće na dodir, već i one koje svojim sastavom proizvode efekat zagrevanja u telu. Tu, pre svega, spadaju namirnice koje sadrže proteine i zdrave masti.

Jesenje kombinacije namirnica

1. Kombinacija povrća u potažima

Jesen je najbolji period godine za pravljenje potaža od različitog povrća, koje sadrži brojne nutrijente. Moj izbor su šargarepa, karfiol, cvekla i drugo korenasto povrće, koje greje telo. Na ovom linku možete da pronađete mnoštvo fantastičnih recepata, a predlažem vam i da sami eksperimentišete.

2. Ovsene pahuljice za doručak

Bez obzira na to što spada u žitarice, ovas je bogat mastima, ali i proteinima koji se veoma lako pretvaraju u energiju, a time povećavaju otpornost organizma na hladnoću. Ovsene pahuljice možete jesti za doručak u kombinaciji sa mlekom biljnog porekla, ali i sa dodacima kao što su sirovi organski kakao ili maka.

3. Povrće + protein

Povrće koje sadrži biljna vlakna poput batata i bundeve odlično je za regulisanje unutrašnje temperature tela. Možete ih kuvati ili grilovati, a obavezno ih kombinujte sa proteinima poput divljeg lososa, koji osim proteina, sadrži veliku količinu omega 3 masnih kiselina.

4. Kinoa + povrće + protein

Kinoa je bezglutenska pseudožitarica koja, zahvaljujući biljnim vlaknima, spada u namirnice koje greju telo. Možete je jesti u kombinaciji sa povrćem ili proteinom po želji.

5. Mahunarke

Mahunarke, poput crnog pasulja, odličan su izvor gvožđa i bakra koji jačaju imunitet, te snabdevaju mišiće kiseonikom, koji podstiče sagorevanja masti, pa time i greje organizam. Bogate su i proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama.

6. Namaz od avokada i orašastih plodova

Bez obzira na to što namaz od avokada i puteri od orašastih plodova nisu topli na dodir, zagrevaju telo, jer ovi plodovi sadrže zdrave masti. One, osim što povećavaju otpornost organizma na hladnoću, pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola, te snabdevaju ćelije hranjivim materijama.

7. Čips od kelja i paškanata

Mislim da ne postoji osoba na svetu koja ne voli čips, međutim onaj od krompira zamenite čipsom od kelja ili paškanata, koji sami možete da napravite. Ne samo da ćete zagrejati telo, nego ćete ga snabdeti brojnim nutrijentima za optimalno zdravlje. Nakon što ispečete listove kelja ili komade paškanata, prelijte ih dresingom od lešnika, koji će vam dodatno zagrejati organizam.

8. Đumbir u toplom napitku

Zahvaljujući ljutim supstancama koje sadrži, đumbir aktivira receptore toplote u organizmu, pa time zagreva telo, te ubrzava cirkulaciju. Možete ga koristiti kao začin, ali i kao sastojak u brojnim toplim napicima, kao što je čaj.