fbpx

MARTOVSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.3.

Kako se pravilno kuva kinoa? 

Kinoa, poznata kao „super hrana“, sve više nalazi svoje mesto na pripremi obroka širom sveta. Njena nutritivna vrednost i svestranost u pripremi čine je nezaobilaznim izborom za sve koji žele da poboljšaju zdravlje kroz svoju svakodnevnu ishranu. U ovom blog postu sam izdvojila sve što treba da znate o pravilnom kuvanju kinoe, od njene pripreme do najboljih recepata.

Šta je kinoa i zbog čega je toliko zdrava?

Kinoa je pseudožitarica poreklom iz Anda, cenjena već hiljadama godina zbog svoje nutritivne vrednosti. Bogata je proteinima, vlaknima, gvožđem, magnezijumom i aminokiselinama. Ono što je izdvaja jeste činjenica da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini idealnim izvorom proteina za vegane i vegetarijance. Osim toga, prirodno je bez glutena, pa je pogodna za osobe sa intolerancijom na gluten.

Kako pripremiti kinou pre samog kuvanja?

Priprema kinoe započinje ispiranjem zrna. Ovaj korak je ključan kako bi se uklonio sloj saponina – prirodne zaštitne supstance koja može dati gorak ukus. Stavite kinou u cediljku sa sitnim rupicama i isperite je pod mlazom hladne vode uz blago trljanje zrna. Time ćete obezbediti čistu i ukusnu bazu za dalju pripremu.

Koje su osnovne smernice za kuvanje kinoe?

Za savršeno kuvanu kinou, koristite pravilo proporcije – na jednu šolju kinoe ide dve šolje vode. Kinoa se kuva na laganoj vatri oko 15 minuta, dok ne upije svu tečnost. Kada primetite da se kinoa skuvala, isperite je pod mlazom hladne vode, te ostavite u cediljci da se dobro iscedi.

Kako da dodatno pojačate ukus kinoe?

Kinoa je hranljiva i svestrana namirnica, ali njen prirodni ukus je blag. Uz nekoliko jednostavnih trikova, možete obogatiti njen ukus i učiniti je savršenim dodatkom svakom jelu.

Dodavanje začina u vodu

Kuvanje kinoe u začinjenoj vodi, poput bujona od povrća, daje bogatiji ukus. Dodajte list lovora, kurkumu ili beli luk u prahu kako biste podigli aromatičnost.

Prženje pre kuvanja

Pre nego što dodate vodu, propržite kinou na suvom tiganju dok ne počne da miriše. Ovaj postupak će naglasiti njen orašasti ukus.

Kinoa kao prilog, salata, ili osnova za glavno jelo

Kinoa se može koristiti kao prilog uz povrće, osnova za sveže salate sa limunovim sokom i maslinovim uljem, ili kao baza za punjena jela.

Koje vrste kinoe postoje i kako ih pripremiti?

Kinoa dolazi u različitim bojama i teksturama, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike. U nastavku izdvajam sve što treba da znate o crnoj, beloj i crvenoj kinoi.

Crna kinoa

Ima snažan, zemljani ukus i tvrđu teksturu. Idealna je za salate jer zadržava svoj oblik nakon kuvanja.

Bela kinoa

Najblažeg ukusa, bela kinoa je univerzalna i najčešće se koristi u raznovrsnim receptima.

Crvena kinoa

Crvena kinoa ima intenzivan ukus i pomalo gumenu teksturu. Odlično se slaže sa orašastim plodovima i citrusnim prelivima.

Koje su najčešće greške prilikom kuvanja kinoe?

Iako se čini jednostavnom za pripremu, kuvanje kinoe može lako da propadne. U nastavku saznajte kako da izbegnete najčešće greške koje mogu pokvariti ukus i teksturu vašeg jela.

Prekuvana kinoa

Prekuvana kinoa postaje kašasta. Pratite preporučeno vreme kuvanja kako biste izbegli ovu grešku.

Gorka kinoa

Neadekvatno ispiranje zrna pre kuvanja može dovesti do gorčine. Ne preskačite ovaj korak.

Zgrudvana kinoa

Ako ne isperete kinou nakon kuvanja, može postati zgrudvana.

Koji su najpopularniji recepti sa kinoom?

Na mom sajtu možete pronaći puno različitih ideja za pripremu jela sa kinoom, a u nastavku izdvajam tri najpopularnija.

Kinoa rižoto sa pečurkama

Sastojci:
1 šolja kuvane kinoe
12 šampinjona, seckanih na listiće
1 crvena paprika, seckana na kockice
2 šake rendane šargarepe
3 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog
1 manja glavica crvenog luka
1 kašika susamovog ulja
so i biber po ukusu

Priprema:
Prepoloviti glavicu crvenog luka, a potom je iseći na polumesec. Odvojiti sa strane nekoliko komada koje ćete kasnije poslužiti preko gotovog rižota. U šerpi zagrejati susamovo ulje, te propržiti luk. Nakon jednog minuta, dodati crvenu papriku i rendanu šargarepu, i dinstati nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Potom, u šerpu dodati šampinjone i poklopljeno dinstati oko 5 minuta. Tome dodati kinou, peršunovo lišće, so i biber. Rižoto servirajte uz nekoliko komadića crvenog luka.

Kinoa salata sa brokolijem i crnim pirinčem

Vreme pripreme: 45 min.

Količina: 2 porcije

Sastojci:
1⁄2 šolje kinoe
1⁄2 šolje crnog pirinča
3 šolje vode
1⁄2 šolje zamrznutog graška
1 manji crveni luk, oguljen, prepolovljen i tanko seckan
1 kašičica agava sirupa
5 kašika jabukovog sirćeta
so i biber po ukusu
3 kašike tamari soja sosa
1 kašika ulja koštica grožđa
2 kašičice susamovog ulja
2 cm svežeg đumbira, oguljenog i izrendanog
1 veća glavica ISC brokolija, iscepkana na manje cvetove
1⁄3 šolje pistaća
1⁄4 šolje suncokretovih semenki
1⁄2 šolje suvih višanja

Priprema:
1. U šerpu srednje veličine dodajte kinou i crni pirinač, te 3 šolje vode, promešajte i ostavite da prokuva na srednjoj temperaturi. Nakon što prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 30 minuta. Sklonite sa ringle. Dodajte grašak, poklopite i kuvajte još 10 minuta. Ostavite sa strane.
2. U međuvremenu u maloj posudi pomešajte crveni luk, agava sirup, 2 kašike jabukovog sirćeta, so i biber po ukusu. Ostavite sa strane da stoji oko 20 minuta.
3. U velikoj posudi pomešajte preostale 3 kašike jabukovog sirćeta, tamari soja sos, ulje koštica grožđa, susamovo ulje i rendani đumbir. Zatim dodajte cvetove brokolija, pistaće, suncokretove semenke i suve višnje. Sve promešajte.
4. Nakon toga u istu veliku posudu dodajte proceđeni i ohlađeni skuvani pirinač, kinou i grašak, sve dobro promešajte, te dodajte crveni luk.
5. Poslužite i uživajte.

Kinoa salata sa narandžom i nanom

Vreme pripreme: 30 minuta

Količina: 2-4 porcije

Sastojci:
1 šolja kuvane kinoe, oceđene
½ šolje kuvane leblebije, oceđene
3 narandže, oguljene i isečene na kolutove
½ crvenog luka, seckanog na kockice
½ šolje sušenih brusnica
3-4 kašike svežih listova nane, sitno seckanih
3-4 kašike svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog
1 šaka ISC rukole

Sastojci za dresing:
¼ šolje jabukovog sirćeta
sok od 1 narandže
1 kašika maslinovog ulja
1 čen belog luka, izgnječen
so i biber po ukusu

Priprema
1. Skuvajte kinou i leblebiju prema uputstvima sa pakovanja, te ih ocedite i ostavite sa strane.
2. Pomešajte sve sastojke za dresing u manjoj posudi, te dobijeni dresing ostavite sa strane.
3. U velikoj posudi pomešajte kinou, leblebiju, kriške narandže, crveni luk, brusnice, listove sveže nane, sveže peršunovo lišće i rukolu, te sve prelijte dobijenim dresingom.
4. Poslužite i uživajte.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, organizator najpopularnijeg detoks programa u regionu – “5 dana detoks program”, kao i idejni tvorac linije suplemenata pod brendom Totally Wellness, formulisanih u saradnji sa eminentnim evropskim naučnim timom.


Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj potpuni oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju znanja o značaju zdrave ishrane i građenja kvalitetnih navika, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, u Amsterdam “Kushi Institut”, a u Beogradu nutricionizam. 

Često postavljana pitanja (FAQ) 

Koliko vode treba za kuvanje kinoe?
Na jednu šolju kinoe idu dve šolje vode.
Koje su najčešće greške prilikom kuvanja kinoe?
Neispiranje, prekuvavanje i neadekvatno ispiranje.
Koliko dugo traje kuvanje kinoe?
Otprilike 15 minuta.
Kako mogu poboljšati ukus kinoe?
Dodavanjem začina, bujona ili prženjem pre kuvanja.
Koje vrste kinoe postoje i kako se razlikuju?
Bela je najblaža, crvena intenzivnija, a crna ima zemljani ukus i tvrđu teksturu.
Da li kinoa može da se kuva u bujonu umesto u vodi?
Apsolutno, bujon dodaje na aromi ukusa.
Kako da sprečim da kinoa bude premekana?
Pažljivo pratite proporcije vode i vreme kuvanja.
Da li kinoa može da se koristi kao zamena za pirinač?
Može, i to u gotovo svim receptima.
Kako čuvati kuvanu kinou?
Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do tri dana.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 2 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.