Saveti za zimsku negu kože, noktiju i kose

Zbog niskih temperatura i nedostatka vlage u vazduhu tokom zime mogu se pojaviti brojne tegobe na koži, noktima i kosi. To su najčešće ispucala koža, lomljivi nokti i suva kosa. Zato su nam saveti za zimsku negu preko potrebni.

Nega kože

1. Provodite manje vremena pod tušem

Pokušajte da pod tušem provodite 5-10 minuta, te da se tuširate toplom, a ne vrućom vodom. Vruća voda može da ukloni prirodna ulja sa kože, što kožu dodatno dehidrira.

2. Često mažite kožu

Tokom zime koža brže gubi vlagu, pa je od presudne važnosti da je redovno hidrirate. Umesto losiona zimi birajte mleko za telo, jer je gušće i masnije, zbog čega bolje hidrira. Pored toga, kokosovo ulje je sjajan izbor, ali ga nanosite na poluvlažnu kožu kako bi ga koža brže upila.

3. Grube sapune i gelove za tuširanje zamenite nežnim varijantama

Korišćenje grubih sapuna može uticati na eliminaciju prirodnih ulja sa kože zbog čega ona postaje suva. Budite oprezni sa korišćenjem proizvoda koji sadrže alkohol i mirise, jer dodatno isušuju kožu. Umesto njih potražite blage proizvode za negu kože koji sadrže hidratantna ulja poput kokosovog i ulja jojobe.

Nega noktiju

1. Na nokte nanesite vazelin

Zahvaljujući niskim temperaturama nokti su zimi često lomljivi, zato je potrebno da i njih hidrirate. Nanesite vazelin na ruke, nokte, a naročito na predeo zanoktica. Vazelin je takođe efikasan u lečenju ispucalih usana.

2. Ruke perite hidratantnim sapunima

I za pranje ruku birajte nežnije proizvode koji ne sadrže alkohol i mirise. Jedan od takvih je sapun od glicerina. Glicerin je supstanca koja zadržava vlagu. Zbog svojih hidratantnih sposobnosti ublažava bore, te poboljšava celokupno zdravlje kože.

Nega kose

1. Kosu perite svaki drugi dan ili ređe

Saveti za zimsku negu obuhvataju i savete za negu kose. Često ispiranje kose toplom vodom može doprineti njenoj suvoći, te uzrokovati perut. Zbog toga zimi kosu perite svaki drugi dan ili svakih nekoliko dana (u zavisnosti od tipa kose/kože glave).

2. Nanosite više balzama za kosu

Prilikom svakog pranja kose koristite i balzam za kosu, odnosno regenerator. Regenerator jača vlasi, te poboljšava izgled oštećene ili istrošene kose.

3. Ređe koristite fen i druga sredstva za sređivanje kose

Prekomerni tretmani kose, kao što su svakodnevno sušenje fenom ili farbanje kose, u kombinaciji sa zimskim vremenom, nepovoljno utiču na kosu. Dakle, smanjite izlaganje kose toploti, farbi i drugim hemikalijama, kako kosa ne bi bila suva i lomiljiva.